Första lagade middagen hemma


Jag handlade en massa färska och billiga grönsaker på Carrefour, så ikväll blir det matlagning! Äntligen, jag älskar att laga mat. ;)


Det blir tre olika rätter ikväll, först har vi svamp och rödlök som jag ska steka tillsammans med en klick hoisin-sås.


Sedan har vi en av mina favoritgrönsaker, zucchinin, och strimlad röd paprika.


Sista rätten av tre är vitlökswokad vitkål, Middagen är klar och serverad, nu hugger jag in! ;D

Utemarknad i centrala Kunming


På en gata nära det stora torget i centrala Kunming hade de satt upp en marknad, jag vet inte om det är temporärt, i samband med månfestivalen eller om den brukar finnas där. Jag såg den först nu iaf. Så jag tog mig en liten runda, det var två långa rader med små ständer som sålde bland annat mat och kryddor.


Bord efter bord överfulla med varor.


En man som hade en egen liten vagn utanför alla de andra ständerna.  


Här kan man köpa korv. Jag har faktiskt upptäckt att det är ganska populärt med korv som ett lätt mellamål eller snack i Kunming. På Walmart köper man inte ett paket med korvar som vi gör i Sverige, utan de är förpackade en och en för att man lätt och snabbt ska kunna värma den och äta. Jag har inte prövat korvarna här så vet inte hur smakar men jag ska nog köpa en snart och ha till frukost. Jag saknar de tunt skivade skinkorna i Sverige, det finns inte här, jag brukar bara ha ägg eller tomat på mina mackor. Jag vill ha skinkan Malmborgs delikatessdisk! ;P 


Torkat kött.


Gamlingarna var väldigt intresserade av det här bordet, men man ser inte vad de säljer.


Kinesiskt godis. Den sorten som pappa gillar finns också, det är typ som sockervadd, jättesött, långa vita trådar av socker som sitter ihop som trådbuntar, smälter direkt på tungan. Ganska gott, om man bara äter lite.




I de här gigantiska krukorna/kärlen har vi olika såser/marinader som används i kinesisk matlagning här i Kunming, men jag tycker att de flesta ser ut att vara extremt starkt...


Det här tofubitarna ser också ganska starka ut, så jag hoppar dem och äter istället...


...stekt vit tofu. Det är egentligen två stora bitar som man steker i olja (rätt mycket olja), sedan strör man olika kryddor och gräslök över. Jag såg på när kvinnan bakom disken stekte dem. Konsistensen på denna tofutypen var mjuk och den faller samman i mindre bitar när man petar på den. Men den var så otroligt god! Verkligen längesen jag åt en så god tofu, kryddorna och gräslöken gjorde också mycket, annars hade den nog varit ganska så smaklös.

Bredvid har vi en kokosdricka som smakade mer socker än kokos. Den var inte alls god. :/


En närmre bild på min goda skål tofu!


Och här äter jag min goda tofu. Mums! 
(På grund av mängden olja så blev man väldigt mätt på bara två tofubitar, jag var inte särskilt hungrig på kvällen heller. Tofun i sig kanske är bra för hälsan inte när den steks i så mycket olja.) 


Fiskdamm!




Innan jag kom till Carrefour gick jag förbi denna fiskdamm med en massa koifiskar i. De verkade hunriga :/




De är så vackra och fina, de här fiskarna, jag har älskat dem ända sedan jag var liten. När jag var liten letade jag alltid efter dem i dammarna eller parkerna i Hongkong.


Ett matstånd och kombinerad restaurang mitt på torget. En gammal man på cykel som handlar lunch.


På torget fanns också de här vackra stolarna i brons. Varning när det är varmt ute, sitt inte på dem om du inte vill bränna rumpan. :P (i tried, that's why I know XD)


Den här ryggstolen hade ännu fler detaljer, den hade jag velat ha som en tavla hemma. Påfåglar och träd var populära motiv förr.


Lite längre fram ligger Carrefour. Det var ungefär lika stort som Walmart, 2 gigantiska våningar med allt möjligt. Från kläder till mat, samma koncept som ICA Maxi eller Coop forum i Sverige. Jag handlade en massa grönsaker här, det var hur billigt som helst. De hade lite billigare frukt här också, så det plockade jag på mig. Det var tungt att bära hem alltid, nästa gång tar jag nog med mig cykeln. ;P

13 september: Carrefour Supermarket

Idag åkte jag in till centrala Kunming för att besöka ett supermarket där som heter Carrefour. Jag har varit på Walmart borta vid oss så många gånger nu så jag vill se om de kanske har ett annat sortiment på varor. Pinsamt nog så gick jag först fel, så jag fick fråga om vägen, när jag väl fann den rätta vägen så var det bara att följa den. Det tar som sagt ca 20min att gå och 10min att cykla dit. Skitnära ;)


På vägen dit tog jag lite bilder. Detta trähjul påminner mig om det muminavsnitt som jag och min syster brukar kolla på när vi var små. Muminpappan hade uppfunnit en typ av diskmaskin i den lilla ån med hjälp av ett sådant trähjul, där han placerade tallrikarna och glasen på träplattorn och så diskade det sig själv. Dock blev den lite för bra sen, allt porslin gick i sönder och muminmamman fortsatte att diska för hand istället.


Jag har ett stort intresse för lyktstolpar och gatulampor, brukar alltid kolla in designen på dem när jag kommer till en ny stad. Här i Kunming har vi en stilren i färgen blå.


Såhär snygga stängsel/hinder har man i Kina.


På väg till centrum passerade jag Yunnan Provinvial Museum, borde nog besöka det nåndag.


Nu känns det mer storstadsaktigt!


Nära, inte riktigt där ännu. Men här finns också en massa affärer man kan strosa runt i, om man vill.


Big screen på riktigt!


Nu är jag här igen! Det är rätt stor skillnad på detta område och mitt område, här är så modernt, jag gillar mitt område med en massa småaffärer bättre.

Creative Fair: Saker till salu




Skitcoola prydnadsfigurer/skulpturer där man har återanvänt gamla saker och satt ihop. Kreativt, unikt och miljövänligt!


En katt av tjock ståltråd!


Den här fisktavlan är så cool, jag hade köpt den om den inte var så tung, hur ska få med mig den hem? Jag kommer säkert redan att ha övervvikt. Jsg ska ju köpa med mig en massa god mat hem till sverige sen. ;P


Små prydnadskuddar och robothalsband.


Broscher


Färgglada plansher från Psychographic.


Skrivböcker också från Psychographic


En som sålde kläder.


De här populära väskorna gick åt snabbt när utlänningarna kom.


Ännu fler väskor.


Färgglatt och blommigt och mönstrigt


Söta fiskbörsar. Man hade kunnat tro att jag köpte en sådan men...




...jag köpte en liten fin börs från de här högen istället.




Det fanns en massa mjukisdjor på marknaden, jag gillar den gröna ankan i bakre raden. ;)






De här är så sjukt söta och mjuka och fluffiga att hålla i.


Eller hur vill du ha dem sum? ;)


Eller kanske ännu hellre den här väskan?


Sockervadd fanns också till salu!

27/9: Dagens nonsens - Hemmadag

Idag har jag varit skolfri, hade inte ens någon English Corner, det är skönt att vara ledig ibland.

Men jag har faktiskt använt min tid väl idag. Sov ganska dåligt inatt, vaknade till slut kl.8, steg upp, gjorde lite morgonövningar, åt frukost, köpte en gul pannkaka av en kvinna som hade en vagn precis nedanför oss, Jag började att skriva på mitt dynastiarbete vid 10 ungefär, gjorde det fram till 12/12.30. Sedan var jag tvungen att göra något annat, så jag började att städa, för det såg stökigt och smutsigt ut på rummet.

Jag tänkte egentligen åka till supermarket i centrum men vädret har varit så ostadigt idag, det har ösregnat från och till så jag skippade den tanken. Jag började med skrivbordet, tog undan allt, torkade av det. Alltså ni anar inte hur fort det blir dammigt här i Kina, jag torkade bordet för bara några dagar sen men ett lager tjockt damm har redan hunnit lägga sig. Jag fortsatte att torka av skåp, hyllor och bord, det är nog ingen som har gjort det på minst ett år tror jag, städaren som städar här en gång i veckan tar nog bara golvet. Det verkar som det iaf. Men golvet sopar jag själv minst 2ggr/veckan, för som sagt, dammråttor överallt efter bara några dagar. Inte så himla fräscht.

Mitt i städningen kände jag mig lite hungrig, åt lite frukt innan jag fortsatte med städandet. När jag ändå höll på så kan jag lika göra det ordentligt tänkte jag. Sedan jag kom till Kunming så har jag bara slängt alla saker som jag har köpt på en hylla bredvid sängen. Så den är stökigast. Jag plockade bort allting, omorganiserade, torkade rent hyllan. Eftersom det är en helt "öppen" hylla så lägger sig dammet direkt på sakerna jag placerar där, så nu har jag ett stort lakan över det, det låter kanske skumt och fult (kan hålla med om att det inte ser jättesnyggt ut :P) men jag slipper iaf damma av den varje vecka. Någongång då och då kan jag väl tvätta lakanet istället,

Nrä jag var klar med det började jag att tömma ut innehållet från mina två resväskor som har stått på mitt rum i mer än tre veckor nu. Det var dags att göra något åt dem. Jag tog ut allting som fanns i, la dem i byrålådorna. Men jag ville ju inte ha dem stående i rummet, det känns som att jag fortfarande precis har flyttat in eller är på väg att flytta ut. Tur för mig att skåpen ovanför garderoben är stora och en av dem dessutom tom, jag slängde helt enkelt upp dem där. Nu ser det mer hemtrevligt ut. ;)

Mitt rum är det största, och det känns lite tomt och kallt, jag har inte hunnit inreda det så mycket. Jag vill ha fler grejer på väggarna, ska se om jag kan hitta fina affischer eller målningar som jag kan hänga upp. Jag vill göra rummet mer personligt, så att det speglar mig. Hoppas att jag hinner göra det innan jag ska åka hem igen bara. :P

Föruom mitt rum så torkade jag även av den stora spegeln i hallen, det har suttit en svart fläck från någons mascara mitt på spegeln i mer än 1 vecka nu, om inte 2. Eftersom jag inte använder mascara så är det inte jag, men ingen har torkat bort den. Är det verkligen bara jag som är så petig som stör mig på en svart fläck i mitten av spegeln, och på ögonhöjd, just där man vill spegla sig? Så idag torkade jag bort den. Hamnar där fler fläckar där i framtiden får faktiskt någon annan rengöra, fast det kommer säkert sluta med att jag gör det ändå för att jag stör mig för mycket... :P

Jag har lyssnat på musik från Studio Ghibli filmer idag, från Ponyo, Howl's moving castle och Princess of mononoke. Älskar musiken/soundtracken från Howl's Moving Castle, hade skivan på repeat, jag vet inte hur många gånger, idag.

Och så lagade jag egen middag idag, det blev nudlar, kan ju inte käka ris varje dag. :P De blev dock lite överkokta, sådär småäckligt mjuka, jag får korta ner kokningstiden nästa gång. Efter middagen fortsatte jag med mitt skolarbete. Det är i princip klart nu, Jag vet vad jag ska säga, jag måste bara öva på all text och få det att låta naturligt och övertygande. Så det ska jag göra imorgon, börjar sent då. På onsdag ska vi redovisa det, men det ska nog gå bra. ;)

Oj, det blev ett ganska så långt inlägg om min hemma städdag idag, orkade du verkligen att läsa allt som står här ovan? ;P

Vi hörs snart igen, jag ska se om jag hinner uppdatera bloggen imorrn, annars blir det nog först på onsdag.
Många kramar yingan

Creative Fair: Shoppingrunda



När vi inte jobbade tog vi oss en liten rundtur på marknaden för att se om man kunde hitta något till antingen sig själv eller andra som souvenir. Här kikar Frida och Viktoria på broscher och smycken.


Många besökare flockades kring detta bord med en massa kawaii-mjukisar.


Bohemiska smycken...


..som Malin och Sara F. var intresserade av. Jag tror Malin köpte ett par örhängen, de är jättefina, av trä, och ser ut som ekollon. ;D




Servitriserna från restaurangen mittemot Nordica var också nyfikna och möjligtvis lite köpsugna?


De här väskorna var verkligen populära bland oss utlänningar. Tre eller fyra av oss köpte "Made in china"-väskorna. Jag tycker också att de är skitsnygga, men eftersom redan typ tre i vår grupp hade köpt så hoppade jag. Två tjejer från den kinakursen förra året har kommit tillbaks till Kunming, de besökte marknaden och köpte också varsin Made in China-väska. Undrar om nån kines har köpt dem?




Jag, Viktoria och Sara F. fastnade hur länge som helst vid det här ståndet som sålde egendesignade och handgjorde börsar. De är så sjukt fina. Det fanns bara en av varje sort, en mer unik present kan du inte finna. Det svåra var bara att välja ut den finaste...


Vi hade alla tre svårt att bestämma oss för vilken vi ville köpa, helst hade vi väl velat köpa upp hela deras lager, hihi


Sara hittade ett fint halsband som klär henne väldigt väl tycker jag. :)

Creative Fair: The Fair



Nordica förväntade sig över 1000 besökare denna helg, men tyvärr tror jag inte att vi hade så många besökare. Men det var ändå rätt fullt med folk emellanåt. Många aom köpte bröd och kakor av oss också. :)








Här kunde alla designers hänga upp sina visitkort, presentation eller liknande,


Ett konstverk i mitten av marknaden.


Dessa sakerna såg jag när jag var på konstutställningen på Loft 1919 som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Men under marknaden flyttades dem hit. Jag vet inte riktigt vilken funktion de fyllde för de stod i ett hörn bara. Den här tjejen försökte på något vis organisera alla de små figurerna som hörde till konsten.

26/9: Dagens nonsens - No time

Haihai!

Jag hinner tyvärr inte uppdatera bloggen med mer än ett litet inlägg om ett gott bröd idag, om man inte räknar in detta inlägg. Men jag har jobbat på min dynastiläxa hela dan, samt tvättat och varit på Walmart och handlat grejer till ikväll. För ikväll ska jag äntligen besöka den andra lägenheten, vi ska ha tjejkväll och lite söndagsmys ihop, vi ska baka egna pizzor och se på nån film. Om ca en halvtimme ska vi börja cykla, så det får vli ett snabbisinlägg här nu.

Till min kära familj som läser detta och som jag brukar prata med på söndagar: Det får bli imorrn eller någon annan dag under nästa vecka istället, tyvärr. :/ Men jag lever och har det bra, så var inte oroliga. ;P

Nu ska jag fortsätta med läxan en stund till, sen ska jag och Frida cykla till "5:an".
Vi höres folk!

Kram yingan

Krispig yta, saftigt inkråm och kokosfyllning


Jag kunde inte hålla mig längre. Jag var tvungen att köpa något got från konditoriet till lunch idag. Det blir en något ohälsosam lunch men det är långtifrån varje dag. Jag gick runt inne på konditoriet och kunde inte riktigt bestämma för vilket bakverk jag ville ha, det fanns så många att välja på. Många som såg goda ut. Till slut blev det en sötpotatisformad bulle med söt fyllning, kokosfyllning, som är min favorit. ;)


Ytan var småkrispig, själva bullen var mjuk och go, (inte torr alls), och kokosfyllningen var lagom söt och smakade mycket kokos. Den smakade faktiskt mycket bättre än jag hade hoppats på, en god och enkel lunch för 3 yuan.

11-12 september: Creative Fair!


Runt kl.10.30 fanns många av försäljarna på plats för att fixa i ordning och lägga ut sina saker för försäljning. Borden byggs ihop och spikar hamras på väggarna.


Än ser det lite kaosaktigt ut men det blir väl lite mer ordning och reda sen förhoppningsvis.


Det är ju inte mycket mer space man får än när man står loppis på Drottningtorget i Malmö.




Konst + hantverk = Konsthantverk = is the shit!


Handgjorda mobilfodral.


Originalteckningar till salu, jag var så sugen på att köpa en.


De här tjejerna la varsamt ut söta mjukisar som de designat och sytt själva.


Pins fästes på plats.


Föreberedelsearbetet är nu igång på riktigt, snart dra alltså den 5:e Creative Fair igång på TCG Nordica!

Plasta in, försluta och displaya


När vi kommer till Nordica på morgen, första marknadsdagen, verkade det mesta halvfärdigt. Fast det börjar ju inte förrän kl.11 så försäljarna gör väl allting i ordning sen när de kommer.


Kocken, vi kan kalla honom bagaren också, så duktig som han är, han har stått och bakat en massa bröd, bakelser och kakor de senaste dagarna till marknaden. Här är stora och fina lussekatter, lite fel tid på året kanske, men men bryr sig. :P



Pepparkakor hade han också bakat. Vi hjälps alla åt att lägga de olika bakverken i fina plastpåser. Två lussekatter eller 10 pepparkakor i varje påse.



Vi jobbar på raskt!


Se så inte blev! Men det fanns mer att göra, vi fick också packa in det andra som han har bakat, olika sorters matbröd (som ni kan se längst till vänster), brownies, kladdkakor, morotsbröd (ligger i korgen närmast i bild) etc.


Här är vårt lilla försäljningsbord bredvid disken. Notera Swedish Meatballs på menyn ;)


Här visar kocken oss hur vi ska lägga ihop de olika mackorna/sandwicharna som ska finnas till försäljning under helgen.


Han är van och snabb med kniven, hackar och skär alla grönsakerna i ett svep. Det blev mackor med ägg, kycklingröra, kycklingbitar eller tonfiskröra.


Dagen före marknaden: Uppsättning och upphängning


Några försäljare och designers kom förbi på fredagen och började att sätta ihop sina små bord, hänga upp posters, t-shirtar och väskor på väggarna.


Man kan bära tygväskorna runt halsen också, killen till höger demonstrerar.


Prydligt vikta egendesignade t-shirtar placeras snyggt på rad på det låga lilla bordet.


10 september: Er Hu

REGNOVÄDER!

Innan jag kommer in på dagens ämne måste jag bara berätta om ovädret vi hade inatt i Kunming. Det började att åska, blixtra och ösregna redan kvällen innan. Regnet fortsatte att ösa ner hela natten och det regnade fortfarande kraftigt på morgonen när jag vaknade. Det hade regnat så mycket att vattnet inte längre hade någonstans att ta vägen så det svämmade över på gatorna.

Jag kan ju inte cykla i det här vädret, tänkte jag, det blåste en del också. Så jag bestämde mig för att ta på mig min blåa regnponcho som jag köpte i Beijing. Men vad skulle jag ha för skor, oavsett vilka jag än väljer så kommer de att bli genomblöta direkt. Mina vita skor från Sverige hade precis torkat typ sedan ösregnet i Beijing, så de ville jag inte blöta ner igen, dessutom har de krympt så de är inte ett dugg bekväma just nu.
Jag hade mina Kinaskor men eftersom jag tänkte strunta i strumpor så kunde jag inte ha dem på grund av det lösa spännet. Då hade jag bara ett par skor kvar och det var de nya falskconversen, men det är också det enda par skor som är bekväma just nu, blir de blöta kommer de inte att hinna torka till imorrn, och då har jag återigen inga skor att ha på mig.

Då kom jag på att jag har ju plasttofflorna som jag köpte på Walmart och som jag brukar ha hemma. Det spelar ju ingen som helst roll om de blir blöta, de torkar på nolltid. De är dessutom tillräckligt bekväma  för att jag ska kunna gå till Nordica i dem. Så jag valde alltså plasttofflorna, jag pallade inte bry mig om hur jag såg ut i detta regnoväder, det är väl ändå ingen som bryr sig om du går i tofflor på stan, det är ju som att ha flipflop eller foppatofflor,

Däremot ville jag inte gå runt i tofflorna på Nordica, så jag tog med mig mina falskconverse och ett par strumpor i en plastpåse så kunde jag byta om till dem när jag kom fram.

Jag gick alltså till Nordica denna morgon i mina röda hemmatofflor, och jag hade shorts på mig så jag kunde bli blöt upp till knäna och lite till utan att det gjorde något. Regnponchon var som tur rätt lång, täckte det mesta av knäna faktiskt. Det regnade och blåste kraftigt hela vägen till Nordica och på vissa ställen, speciellt vid övergångsställena där marken sluttar ner en aning, var vattennivån verkligen i höjd med knäna. Jag vaddade fram genom vattnet och plaskade i vattenpölarna som om jag hade gummistövlar på mig. 
Mina fötter och smalben blev blöta direkt när jag kom ut på gatan. Det var vatten överallt, bokstavligt talat. Men ändå var där många som cyklade och körde moped. Det var otroligt.

När jag kom fram till Nordica var jag torr från knäna och uppåt. Vilken tur att jag valde mina tofflor och inte ett par vanliga skor, tänkte jag, Och vilken bra poncho jag har, denna kommer säkert att hålla mig torr fler gånger.



Så, tillbaks till ämnet:
Idag hade vi en gästföreläsare på vår China knowledge-lektion. Och ämnet var ett kinesiskt instrument, nämligen Er hu! Det är ett väldigt vackert stränginstrument med två strängar, påminner lite om en fiol men stråken sitter fast mellan de två strängarna. Ljudet som kommer från Er Hun är väldigt asiatiskt och väldigt vackert.  


Vår gästförläsare var Er Hu-spelaren Huang Shan som hade konsert för någon vecka sedan på Nordica, jag har bilder från den kvällen som finns i ett tidigare inlägg om ni vill kika på det igen. Hon är superduktig, hennes pappa är Er Hu-lärare och hon själv har spelat instrumentet i över 10år.


Man placerar Er Hun tätt inpå kroppen, med den högra armen och handen dra man stråken fram och tillbaka, nästan utan någon kraft alls, man låter den bara glida längs strängen. Det är mycket svårare än det låter att få till denna rörelse på ett naturligt vis, mjukt och smidigt.


Hon hade också med sig en Xiao Er Hu, som betyder liten Er Hu och hon har själv dekorerat den. Den fungerar som den stora men ljudet från den mindre varianten är annorluda.


Här ackompanjeras Huang Shan av Martin på piano, Hon spelade en mycket känd låt som jag känner igen, det måste vara från något av pappas gamla kassettband. Varje gång jag hör traditionell kinesisk musik tänker jag direkt på min pappa. Främst tänker jag tillbaks i tiden, när jag var liten och åkte bil, och pappa brukade alltid sätta på kassettband med kinesisk musik i framsätet. Det är väldigt fina minnen jag har från den tiden. Det är tack vare pappa som jag överhuvudtaget har haft någon kontakt med den kinesiska musiken och dessutom fattat tycke för den. Jag brukar också tänka på vår gamla bil, en liten vit Nissan som var vår trotjänare innan vi bytte till en Citroen.


Efter föreläsningen får alla som vill pröva på att spela Er Hu, Viktoria var först på tur.


Looking good, Viktoria! ;D


Vi satt alla på scenen runt Huang Shan när hon föreläste och spelade.

Jag prövade också på att spela på den stora Er Hun, men jag har själv inga bilder på när jag sitter där med min kraftlösa högerarm/hand (för er som har glömt att jag är vänsterhänt :P). Det var mycket svårt att få fram de vackra tonerna men det var också rätt roligt att försöka bemästra intrumentet. Jag funderar lite på att börja lära mig, när jag satt med Er Hun i knät var jag väldigt sugen på att börja direkt men det känns som att jag egentligen borde lägga ner mer tid på "mitt" området, alltså konsten och designen. Hittills har jag inte gjort så mycket, så det kanske är dags att köra igång med det först och sedan se hur mycket tid man har över till annat. Jag har ju noll musikalisk erfarenhet i princip, bara prövat på lite piano och gitarr på musiklektioner i skolan, det är allt. Men jag har alltid velat kunna spela något instrument, kanske blir det Er Hun som blir "mitt" instrument? ;)


23/9: Dagens nonsens - Mangon

Jag och Frida var å åt middag på restaurangen nedanför oss, jag åt nudlar med Wonton (inte alls lika goda som mammas men de  smakade ok) och Frida åt sin biff med ägg och tomatsås. Efteråt gick vi till fruktståndet mittemot för jag ville se om de hade några billiga frukter, och jag var väldigt sugen på mango. Inne i fruktaffären hade de mango för 25yuan/kilo, lite dyrt för min del.

Men utanför, i en korg fanns det en massa mangofrukter som var lite skrynkliga och med några svarta fläckar på. Jag klämde lite på dem och de var ganska mjuka, med andra ord mogna och redo att ätas direkt. En expedit kom fram till mig och sa att de kostar 5yuan/kg och att de är jättegoda och söta. Jag klämde lite på mangofrukterna igen och tänkte att jag måste ju köpa en när den är så billig, skitsamma om den är helt oätbar, kostar ju ändå bara 5 yuan.

Så jag stod där med Frida och klämde och kände på alla mangofrukterna typ, till slut hittade jag en som var stor, något skrynkligt skal, inte mosmjuk och som bara hade en svart fläck på sig. Den vägde i princip 1kg så den gick på 5 yuan,

När jag kom hem gick jag raskt in i köket, letade upp kniven, nu ska vi se om jag har förlorat mina 5 yuan eller inte tänkte jag. Den kan ju vara helt svart inuti om den är övermogen. Jag skar igenom fruktköttet med den vassa kniven och orange vätska rann ned, jag särade den skurna delen från resten av mangon och fick skåda ett guldorange fruktkött som såg otroligt smaskig ut. Nu gäller det att den är god också tänkte jag och smakade på den. Och den var god. Shit vad den är god! tänke jag.

Det bästa var att fruktköttet inte alls var "träigt", förutom närmast kärnan men annars var den hur len, mjuk och god som helst, smälte direkt i munnen och den var mycket söt i smaken också. Den måste vara den godaste mangon jag har ätit i hela mitt liv och den kostar bara 5 yuan. Jag tror jag ska köpa en till imorgon.



Här är den supergoda mangon! (Nu ligger den i min mage ;P)

Posterrunda: Sista affischen och sen mat


Här sätter vi upp en affish precis utan en affär som säljer småprylar.


Ett vackert klistermärke på skyltfönstret. Tecknena säger "Seek/find Eye(s)"


Söta små katter, får mig att tänka på min syster min franska katt i Dijon X3


Här satte vi upp den sista affischen, jag tror att det är ett kafé kombinerat med bar.


Sedan gick vi tillbaks till Foreigner Street för att äta lite lokal mat som jag inte prövat förr, det är som nudlar men de är som långa tunna klossar, eller vad man ska kalla det. De är lite småsega, ger lite tuggmotstånd och faktiskt rätt goda trots att de inte smakar så mycket. Jag gillar den främst för den speciella konsistensen och känslan den ger när man tuggar den. Man blev mätt på en mellanstor skål för 5 yuan.


Här sitter vi alla runt ett litet träbord och äter det som kallas för Er Sii. (vet ej den korrekta pinyin stavningen men det är ungefär så det uttalas på kinesiska). Efteråt åkte några av oss hem och några följde med Xiao Lin på en kvällspromenad i närområdet.

Posterrunda: Yunnan University Area



'
University-området rymmer en stor och vacker trädgård, här kan man picknicka!




Vi sätter upp en affisch på anslagstavlan framför universitetets ingång.


Me like this tree!


Vi går bakåt i tiden, från fula cementbyggnader till äkta hantverkskonst.


Denna vackra byggnad används idag som examinationssal.


Vi står alla framför och beundrar arkitekturen.


Här bor det studenter, som ett dorm då alltså.


96 trappsteg för att komma upp till universitetets huvudingång, det räknade jag och lotta ut när utförde en uppgift vi fick på vår cityhunt under introveckan. Studenterna får iaf motion varje dag.


Spår av det gamla Kina lite här och där på universitetet. Jag tycker verkligen om de här portarna, det är så typiskt asiatiskt, så typiskt Kina.


22/9: Dagens inlägg - Zhong Qiu Jie Kuai Le!



Happy Mid-Autumn Festival!

Det är alltså Månfestivalen idag, ikväll kommer den att vara som fullast och vackrast den lilla lysande månen. Så spana in den ikväll, det är inte varje dag man ser en fullmåne. ;)

Dagen till ära så åt jag lite av en traditionell Yunnan Månkaka med Yunnan skinka och saltat ankägg som fyllning. Månkakorna här i Kunming är väldigt olik de jag brukar äta som bakas i Hongkong, men vissa av dem är rätt goda, som denna med kött. Vanligtvis äter jag de dessertliknande med söta fyllningar.

Sedan jag kom hit har jag köpt många olika månkakor för att pröva de olika smakerna. De äckligaste är de med så kallas fruktsmak, men det smakar så otroligt syntetiskt, ingen äkta frukt alls och fyllningen är överseg samt kakdelen som omsluter fyllningen är torr och tråkig i smaken. Så verkligen inget att rekommendera, Speciellt de månkakor med mönster på har torra kakytor.

Istället borde man köpa dem med nötfyllning, sesamfrönsfyllning eller skinkfyllning och där ytan är slät som en bulle, de smakar lite som mördegskakor, väldigt goda. Min favorit är antingen den med fem olika nötter och frön eller den med bara sesamfrön.

Idag köpte jag ännu fler månkakor, jag gillar dem verkligen, tänkte att jag skulle skära upp dem i bitar och sedan frysa dem eftersom de inte har hur lång hållbarhetstid som helst. Så att man kan äta mooncake när man än vill.

Dock så saknar månkakorna som min moster gör, de är så goda! Min släkt att fira Månfestivalen på fredag, de ska äta en god och läcker middag ihop och sedan njuta av de nygjorda månkakorna med olika fyllningar. Det är första året som jag inte firar denna högtid med min familj, saknar det. Men jag firade ihop med min klass och staffen på Nordica istället igår kväll. Jag kommer att skriva ett inlägg om det också men det kommer senare. :P 

Det är festligheter på Nordica ikväll också med konsert och annu mer Mid-autumn fesitval firande, jag kanske åker dit en sväng efter sista lektionen.

Ha det bäst allihopa!
Zhong Qiu Jie Kuai Le!
/yingan

Posterrunda med Xiao Lin




Det är vernissage för denna utställning, Taste and Reality, nästa vecka. Det är en konstutställning med 7 konstnärer som jobbar med olika konstformer, det kommer att visas målningar, teckningar, installationer och skulpturer. Vi ska hänga upp dem nästa vecka, ska blir riktigt spännande att få se och röra konstverken på riktigt! ;)

idag ska vi sätta upp affischer på stan. Xiao lin ska visa oss var Nordica brukar sätta upp posters så att vi kan göra det själva nästa gång. Det blir mest på kaféer, barer och affärer på Foreigner Street men också på Yunnan University området som inte ligger långt därifrån.


Det blir en cykelrunda! Xiao Lin med sin lilla blåa cykel och stora affischrullar i korgen. Håll hårt i dem Xiao lin, vi hinner inte trycka nya :P




Och vi hämtar också våra cyklar.


Foreigner Street! Mycket folk, extra mycket folk just då faktiskt. Det var många skolbarn som blev hämtade av sina föräldrar efter skoldagen, så det var trångt på gatorna. Och så kom vi där med våra cyklar också... :P


Xiao Lin lär Sara och Sara hur de ska fråga ägaren till affären om de får lov att sätta upp en poster på skyltfönstret.


Första affären var en typ av designkollektiv, psychographics, de designar egna skrivboksomslag, kläder, väskor, kepsar, etc. En riktigt cool affär med snygga och annorlunda tryck/design på grejerna. Här visar då ägaren var Sarorna kan sätta upp den lilla postern.


En affisch uppsatt, oxh vi vandrar vidare med våra cyklar på den trånga gatan.


Det säljs fina blombuketter, också en förberedelsegrej inför Månfestivalen tror jag. Annars har jag mest sett plastblommor i Kunming, förutom dem i parkerna då. :P


Det var jobbigt att ha med sig cyklarna, så när vi kom till Yunnan University lämnade vi dem i cykelgaraget där med en cykelvakt som håller koll på dem. Man fick en liten biljett också med ett nummer och dagens datum, och på cykeln hänger man en liten lapp med numret.

9:e september: Trötta studenter


Efter en god lunch lägger sig alla på scenkanten och degar.


Dags att börja, ropar Helena, och alla reser Långsamt på sig. Viktoria och Frida kommer knappt upp. ;P


Det var dags att studera lite kinesiska, inte en minut för tidigt, vi har varit väldigt ivriga på att få lära oss detta svåra språk.


Faith, Life and Dialogue



På kvällen skulle vi ha vår första lektion med Petrus (hemma hos honom), en lektion som vi kallar för Faith, Life and Dialogue, där vi diskuterar kristendomen och frågor om livet. I vår grupp har vi många troende, kristna, men också några ateister, däribland jag.

Den här kvällen såg vi ett program där en kristen man argumenterar för Jesus existens och hans identitet (guds son+gud själv i människoform). Efteråt diskuterade vi hans argument och kring frågan, det börjar väldigt försiktigt men när vi väl kommit över den tröskeln så blir det faktiskt rätt intressant då vi har delade åsikter.



Söta Greta!


Innan lektionen chillar folk lite i fåtöljerna.


Malin visar upp sin nya uggle-väska.


Innan lektionen börjar ska vi mätta våra magar, idag blir det traditionella mackor med smör, tomat, gurka och sylt. Det var sjukt gott med smör på mackan, har jag inte haft sedan jag kom till Kina. Kineserna äter sällan mackor till lunch och smör finns typ bara att köpa i specialaffär, de som sysslar med import.


Hanna hade lagat purjolökssoppa, så krämig och så god!


Till dessert fick vi äpplekaka. Nu är vi redo för lite diskussion!

Marknadsvandring: Sista delen - Aldrig sett förr


Jag blev väldigt nyfiken när jag såg den kvinnan med de stora röda baljorna framför sig, vad kan hon ha i dem, tänkte jag.


jag har fortfarande ingen aning om vad är, det ser ut som ormar men på skylten ovanför hittar jag inte tecknet för orm, bara för fisk, så det måste väl vara någon sorts fisk som inte finns i Europa?


Tjejen här skalar en grönsak som ser jätterolig ut, jag har aldrig stött på den tidigare i någon mataffär i Sverige, det ser ut som en rotgrönsak.


Det ser ut som strutar eller hattar :D


De ser ännu roligare ut när de är skalade. Påminner mig om ogräddade croissanter.


Detta är frön från lotusblomman. jag har sett hur försäljare pillar ut dem en efter en från blomman och hur det lämnar ett litet hål efter varje frö.


Som tidigare sagt så finns det många olika sorters svampar i Kina, den här har jag aldrig sett till exempel.


Inte den här träiga varianten heller.


De här liknar sötpotatis men det är det nog inte, jag tycker att jag känner igen dem men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är för nåt.


De här såg bara läskiga ut ut.




Men läskigare var de här larverna som låg inuti varje hål. Kan man äta dem här?


de utvecklas nog till de här bina/getingar (?) *ryser*


När jag såg dem här fick det mig att tänka på murklor men det var för att jag inte hade en susning om vad murklor är eller hur dem ser ut. Efter lite googlande så kan jag konstatera att detta inte är murklor, däremot kan jag inte ge svar på vad det är. Någon annan som sett dessa förr?

19/9: Dagens inlägg - 1 månad i Kina

Idag har det gått exakt en månad sedan jag landade i Kina.
Jag åkte den 18/8 från Copenhagen Airport och kom fram till flygplatsen i Beijing den 19/8. Den 22:a åkte vi till Kunming och kom fram på kvällen, så om några dagar har jag alltså bott i Kunming i en hel månad.

Det är helt otroligt hur fort tiden går. Dagarna bara svischar förbi som om ingenting, 1 månad utav 9½, nu är det bara 8½ månad kvar. Jag har lärt mig lite kinesiska men inte jättemycket, jag har mest lärt mig att läsa tror jag, jag har fräschat upp mina tecken en hel del och kan känna igen många av de förenklade kinesiska tecknena. Dock har jag fortfarande svårt att hänga med när folk pratar, även om de pratar långsamt. Uttalen på c-ordet och z-orden är väldigt svåra tycker jag, det är ds- och ts-ljud. Jag måste öva flitigt på dem!

Jag trivs bra här, fortfarande X3, känner ingen större hemlängtan även om det är ovant att vara utan sin familj som man bott ihop med varje dag hela livet, med andra ord 21 år och lite till. Det ska bli roligt att se om något hinner förändras hemma med familjen under dessa nio månaderna. ;)

Det är även tråkigt att vara så långt borta från sina kära vänner, jag tänker på er ska ni veta. Ibland skickar jag ett litet sms eller mail när jag har tänkt alltför mycket på er. ;D  

Jag hoppas att jag kan fortsätta njuta av varje ögonblick här i Kina, jag har redan börjat bli van vid vissa grejer men det finns alltid nya att upptäcka och fascineras över! I Kina är allt möjligt! XD

Nu ska jag ta och plugga lite, vi har fått i uppgift i "China Knowledge" att redovisa en dynasti.  Jag har valt Yuan-dynastin, då Kina var som störst i förhållande till yta, under ledning av Djingis Khan och hans mongolfolk.
Wish me good luck! ;)

Många kramar
yingan

Marknadsvandring: Del 6 - Mat på marknaden


De här små stekta tofubitarna är väldigt populära som mellanmål hos kineserna, jag ser folk som äter dem lite då och då på stan.


Här säljer man pickles.


Gaah, de här ser så goda ut, chinese buns! Jag tror att det är köttfyllning. Hälsosamma är dem också, dessa ångkokas ;)


Tunna kryddade köttskivor med knaprigt skinn, tillsammans med lite potatis. Dessa däremot är inte så hälsosamma, mycket fett, men äter man lagom så är det nog ingen fara, som med allt annat.


Också tunna köttskivor, här i en annan marinad, som förmodligen innehåller soja.


Kö till ståndet som säljer hela ankor.


Här ser ni ankorna upphängda på rad.


Här är vanlig grillad kyckling tror jag.


Stora tunna vetebröd, den till höger med salladslök, de ska tydligen vara väldigt goda, enligt pappa min. ;)
Jag får ta och smaka dem nästa gång.


Med tanke på den gula färgen så tror jag att detta är majskakor, nu är det en ostekta sidan som jag har fått med på bild här. Men när de är färdigstekta är de gyllenegula och de ser riktigt smaskiga ut.


En liten avslutningsbild, torkade kryddor, bönor och ris, i regnbågens alla färger, jag hade kunnat köpa lite av allt om jag bara visste vad man använde allting till och hur man tillagar det.






Marknadsvandring: Del 5 - Fisk och skaldjur



Trots att Kunming inte är någon hamnstad kan man få tag på färsk fisk och skaldjur på den lokala marknaden här.


Dessa säljs i stora vita frigolit boxar staplade på varandra.


Det fanns krabbor.


och räkor.


Bläckfisk har vi till vänster, fryst nyfångad fisk till höger.


Någon som ska laga fisk till middag ikväll. Bjud hem mig vetja, jag älskar fisk och det var längesen jag åt det. Har nog inte ätit det sen jag kom till Kunming, förutom fisksoppan men det fiskköttet smakade knappt något. :P



När jag såg de här firrarna hopträngda i den lilla metallboxen var jag inte lika sugen på fisk längre.. :/






Fiskarna rensas på plats när du köper dem.


Sniglar?


Paddor? Undrar om de klarar av att hoppa ut från buren.
Det fanns alltså ganska mycket som marknaden som vi vanligtvis inte har på matbordet, vissa av dem vågar jag nog inte ens pröva, som de på den här sista bilden.








Marknadsvandring: Del 4 - Tofu



En av de viktigaste och vanligaste råvarorna i Kina: Tofun! En bönpasta som är gjord på sojabönor, kan tillagas på många olika sätt och är fantastiskt god.


Den finns i många olika former.


Till exempel i rutor. De är antagligen marinade med tanke på den brunaktiga färgen dem har.


Jag tror att detta också är tofu men jag har då aldrig sett den såhär förr och inte heller smakat den. Men det ska vi skriva upp på "måste-göras/smakas"-listan ;D


Den här ser också väldigt annorlunda ut jämfört med den tofu jag vanligen äter. Påminner mig om blodkorv nästan.


De här ser mer aptitliga ut.


stekta i soja kanske?


Tofun görs i gigantiska bitar som sedan skars upp i mindre fyrkanter innan de säljs. Mjölkvita och mjuka små kuber.



Här är en dessert som är gjord på tofu som också är väldigt god. Den är väldigt mjuk och man anväder sleven till att "skiva" upp den stora tofutunnan, sedan häller man en lättsötad soppa över. Denna tofu är otroligt len och bokstavligen smälter i munnen, tillsammans med sötman från soppan är smaken och konsistensen oslagbar. Pröva den om ni någonsin stöter på denna tofurätt!


Marknadsvandring: Del 3 - Grönsaker



Sortimentet på grönsaker på marknaden är verkligen stort och brett, man kan hitta det mesta här!


Inomhusmarknad med bara färska och goda grönsaker.



Henne köpte jag smågurkor av, de äter jag till morgonen varje, saftiga och knapriga är dem!


Olika marinerade eller inlagda grönsaker (som pickles) i röda hinkar, säljs nog hekto- eller kilovis.


En korg med squashliknande grönsak, jag tror att man brukar koka soppa på dessa.


Och så går vi ut igen.


Utomhusmarknaden är mycket större, består av flera gator som längs båda sidorna bara säljer grönsaker. Alla grönsaker är fint upplagda på rad och vissa sköljer dem vilket gör att de ser mer tilltalande och färskare ut.


Det finns sjukt många olika sorters sallader i Kina, så vill man vara hälsosam är detta faktiskt ett jättebra ställe att leva i.


Ett majsstånd. Tjejen maler de kokta majskornen till majsröra, i malningsmaskinen bredvid har vi malda bönor.


Den klassiska vågen används fortfarande av många i Kina.


Det är bara att välja och vraka!


En annan inomhusmarknad med en hel del märkliga grönsaker, vissa av dem har jag aldrig sett men det återkommer jag till i ett annat inlägg.


Världens största svamp?! Svampsorter finns det också många av i Kina, vilken tur, för svamp är så sjukt gott!


Och så avslutar vi inlägget med några håriga bönor!




Marknadsvandring: Del 2 - Kött

Såklart fanns det en "köttavdelning" på marknaden men rått kött på långa bord och flugor som svärmar kring dem.


Här är ingången till den stora köttmarknadsdelen (det finns en till). Det finns nog inte mycket du inte kan hitta här i köttväg.


En av många trötta försäljare. Är det där en hästsvans?



Försäljaren eller kunden(?) skär upp ett stort stycke kött.


Korvstoppning.




Bord efter bord med alla sorters kött.


Det ser ju inte jättefräscht ut, jag vågar nog inte köpa kött här, inte till en början iaf, å andra sidan så äter jag kött så sällan numera.


Rått.


Tillagat och färdig att stoppas i mun.


En typ av kinesisk torkad korv gjord på anklever och fett tror jag. Vi brukar äta det hemma ibland, den är ganska god till ris då den är väldigt smakrik. Lite söt men den har fortfarande en tydlig köttsmak.


Marinerade köttbitar, grönsaker och nudlar. Det verkar som att den mesta maten är röd här i Kunming, i princip all marinad innehåller någon typ av chili. I affärerna finns det inte många såser eller marinader som inte innehåller den lilla röda starka.


Hela kycklingar med benen kvar på.




Torkade hela ankor.





Även levande djur säljs på marknaden. Fast de slaktas väl på plats först innan man tar med sig de hem. Pinfärskt kött eller?


Även de här stackarna har ett olyckligt öde till mötes.


Några av deras avkomma ligger kanske i någon av dessa backarna.
Det finns många olika sorters ägg att välja bland, från höns eller anka, färska, marinerade eller inlagda etc.

8:e September: Äntligen fann jag dig!

Helena hade pratat om en stora matmarknad i närheten av Nordica, in på en tvärgata på "musikgatan", jag hade letat några gånger den senaste veckan men inte hittat den. Så idag frågade jag om vägen igen och den här gången ritade hon en karta till mig och det visade sig att jag hade letat på fel sida av gatan. :P


Men tack vare den tydliga vägbeskrivningen hittade jag den idag!


Ser väl inte så märkvärdigt ut men...


... det är först när man passerat den lilla gången och kommer ut på andra sidan som man förstår hur stor marknaden faktiskt är. Det är kanske Möllevångstorget gånger 3, minst, känns det som iaf. Och det är mycket folk trängs här för att köpa färska frukter, grönsaker och kött varje dag.


Det fanns även andra typer av besökare. Hoppas de slipper hamna under slaktkniven sen.


Marknaden är bland indelad i flera smågator där det säljs grejer på båda sidorna, det är lite smutsigt, blött och kladdigt överallt men så är det också en marknad. Det ska vara så. :P

Här säljs det främst frukter, den stora gula högen till höger är Pomelo som är i säsong just nu och säljs på alla fruktställen. Den finns i Sverige också. Jag tror att den tillhör citrusfamiljen, den är nästan som en superstor apelsin, skalet är tjockt och lite svårskalat, fruktköttet är (om man har tur) saftigt och sött men man måste skala bort den väldigt beska hinnan runtom den först.


En del av marknaden är under tak, som en saluhall. 

Eftersom marknaden är så stor så har jag delat bilderna i olika kategorier så att det inte ska bli alltför många bilder på en gång i ett enda inlägg. Så de kommande dagarna kommer ni att få läsa om och lära känna marknaden som jag fattat tycke för.


16/9 Dagens inlägg: Keep an eye on your belongings!

På bara loppet inom några dagar har det skett två trista grejer. Sara E. blev av med sin plånbok på en bar trots att hon hade sin väska nära sig hela kvällen. Bara någon dag senare blev Viktorias cykel stulen trots att den stod på cykelparkeringen på gården och hon hade två lås på den.

Det här är två väldigt vanliga brott i Kunming, många blir bestulna på sina plånböcker och cyklar. Petrus och Hanna har tydligen blivit av med två cyklar på två månader. Det är verkligen trist när sånt händer, och det händer ju hemma i Malmö också.

Jag är faktiskt väldigt orolig för min cykel ibland när jag låser den på gatan, trots att jag försöker att låsa fast den vid något, som ett staket eller träd. En gång trodde jag att den hade blivit stulen när jag var på Foreigner Street men jag hade bara glömt bort var jag ställde den. Men cyklar lever verkligen ett farligt liv här i Kunming, det verkar inte spela någon roll att man har två lås eller inte, vill någon stjäla den så gör dem det. Så jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att skydda den, även om den inte kostade så mycket så gillar jag verkligen min nya cykel. Dessutom är det alltid obehagligt och trist att bli av med en ägodel, man blir så arg och ledsen när det händer, oavsett är det är något av värde eller inte.

Jag blev ju av med en påse med foton och en keps i Malmö när jag satt på uteserveringen på Burger King vid Triangeln i Malmö. Först blev jag väldigt arg på den som stal min påse men sen blev jag mer ledsen och började tänka på att det var mitt eget fel. Varför höll jag inte bättre uppsikt över den, varför hade jag den bara bredvid mig och inte runt handleden etc. Så jag vill verkligen inte vara med om något sådant igen. Hoppas att jag får behålla min cykel och mina andra tillhörigheter under hela min Kina-vistelse.

Var försiktig och uppmärksam även ni i Sverige eller var ni nu råkar befinna er just nu.

Många kramar och hälsningar
yingan


LOFT 1919


Ikväll skulle vi på vernissage på ett galleri i andra änden av stan, så vi tog bussen dit tillsammans med Xiao Lin.


Trångt som vanligt på busshållplatserna.




Vi gick först fel men hittade iaf dit till slut, här är galleriet som heter Loft 1919.


Vi gick uppför en skranglig trappa och in i detta rum med en grupp kineser och en liten bild på väggen från projektorn.


Lite random konst som stod längs ena väggen.


Postern till höger tillhör Nordica och det är för Creative Market som ska äga rum i helgen.


Vi som följde med: Jag, Frida, Sara E., Eleonor, Nina och hennes kompis.



Det var verkligen inget stort rum. Ganska långt ifrån hur man brukar föreställa sig ett galleri ser ut.



En av tavlorn som visas ikväll.


Tjejen i blått är konstnären som målat tavlan på förra bilden. Utlänningen till vänster om henne är en italiensk konstnär. Först visades hennes konstverk på väggen, hon hade några riktigt intressanta verk måste jag säga. Ex. ett tejpat människohjärta i förstorad form på golvet.


Efteråt gick jag och Xiao lin (de andra stack för längesen, de mådde inte så bra) till baren bredvid, det var helt tomt på folk men...


...där fanns ett band som repade så vi lyssnade lite på dem innan vi begav oss hemåt. Xiao Lin bor i närheten så hon gick hem medan jag tog samma buss tillbaks till Nordica där min cykel stod.

Jag åkte buss ensam den sträckan vilket var spännande. Jag fick räkna stationerna för att inte riskera att stiga av på fel hållplats. Det kändes som att man åkte buss för första gången eller nåt, jag kan inte riktigt beskriva det men det kändes väldigt speciellt att åka buss helt själv i Kunming, en stad jag aldrig varit i förut och jag kan nästintill inte språket.

Den enda gången jag åkt buss själv i ett annat land var i Hongkong 2002 då jag mådde illa och var tvungen att åka tillbaks till hotellet men den gången var det inte lika roligt eller spännande. Då var det mest nervöst och jag mådde ju som sagt kasst, så jag ville ju bara komma fram så fort som möjligt. Den här gången var det annorlunda, jag kände mig väldigt glad och trygg (så länge jag höll koll på antalet hållplatser). Det var väldigt roligt att åka buss just den kvällen. Jag vill för alltid minnas den känslan, för den kanske inte kommer igen på länge.


7:e September: Förmiddagspromenad längs med GLP




Denna förmiddag ägnade jag mig åt en promenad längs Green Lake Park. I söndag vandrade jag bara runt i själva parken, nu ska jag gå runt den istället och se vad som finns runtomkring. Här går jag in på en tvärgata med uppförsbacke.


Jag hittade en massa folk utanför denna byggnad. Jag tror att de som är här idag söker efter ett arbete för det står typ "De kompetenta/begåvade/talangfulla (detta ord har olika betydelser) marknad. Kanske sitter det arbetsgivare där inne som vill anställa nytt folk.


Jag gick förbi ett bageri. Jag var bara tvungen att fota det, det är ju faktiskt ett bageri! :P


En japansk restaurang, låter det som i alla fall om man ser på namnet, men när jag läste menun utanför stod det att de serverar pasta. :S


Ett klassiskt kinesiskt tehus.


Vackra Green Lake Park.


Många vita näckrosor.


Vore kul att åka runt sjön på en sån här.


Förmiddags-Tai Ji.


De i vitt är mästarna.




Jag har börjat att tycka väldigt mycket om träd, det finns många olika träd här i Kina, och jag finner detta vackert och det har en intressant form.


Det stora lyxiga hotellet och 5-stjärniga (?) vid Green Lake Park.

Bird and flower market




Innan vi lämnade centrum gick vi in här för att köpa lite bröd.


Eller ja, Frida köpte fullkornsbröd, jag köpte en sesamkaka. Tyvärr fick jag aldrig känna på dess sanna smak, för jag var förkyld och kände typ ingen smak när jag åt halva kakan. 1 eller 2 senare när jag var frisk hade den möglat. :/
Jag får ta och köpa den igen.


Här hjälpte en kines oss att ta ett foto på alla tre. Det var en väldigt solig dag, så hon försökte att skydda sig från solen samtidigt som hon knäppte några snabba bilder på oss. Om ni inte visste så solar de kinesiska kvinnor ytterst sällan, särskilt ansiktet, man vill helst ha en så vit hudton som möjligt.


Nu är vi på väg mot Bird och Flower market istället, för jag har inte varit där ännu.


Ännu mer förberedelser inför Moon cake-festival, när kineserna firar en högtid sker det stort och på riktigt. Ska det firas så ska det göras ordentligt, och detta är en viktig högtid då familjen samlas.


En fiskaffär.




Mycket folk överallt i Kina, Bird an flower market är inget undantag


Vi kollade in de små söta tekopparna utan öra, det är så mysigt och känns mer genuint att dricka kinesiskt te ur sådana.


Följer man skylten förstår man varifrån marknaden fått sitt namn.


Precis utanför hittade Lotta kaniner och marsvin som trängde i små burar.


Försäljaren sålde även fåglar och sköldpaddor.


Papegojorna fick i alla vara fria.


Men dessvärre inte de här stackarna.


Fågelburar i trä, upphängda på rad.


Såhär såg det ut här inne, det enda man hörde var ljuden från alla fåglarna som skrek från sina burar.
Tyvärr har Kina fortfarande en läng väg att gå när det gäller behandling av djur och djurens rättigheter. Det borde verkligen inte se ut såhär.





Jin Bi Road and Square


Vi fortsatte längs gågatan och till torget med portarna där vi sprang. Här hade lite fler restauranger och snabbmatsalternativ.


Här får ni se portarna igen, det här är guldhästen...


och här är kycklingporten


Det fanns som sagt några matställen att välja på, vi valde till slut denna som såg helt okej ut. Maten beställer man i kassan utanför, man får ett kvitto som man tar med sig till köket där man hämtar sin mat.


De fanns många långa träbord och pallar inne i restaurangen. Så det var bara att hitta en ledig plats när man fått sin mat. Frida åt stekt ris med ägg och grönsaker. Lotta köpte en tallrik med inlagda grönsaker.



Och jag åt dumplings i soppa.


Efteråt gick en vi en sväng på marknaden en bit ifrån där vi åt.


Det var mycket hantverksgrejer, och de flesta ständerna sålde typ likadana saker.




Det är populärt med prydnader och dekorationer i de kinesiska hemmen, verkar det som i alla fall.


Jag, framför en del av marknadsgatan.


Vi hittade inget som passade oss på marknaden så vi började att dra oss hemåt igen. Vägen jämte portarna heter JinBi Road och torget heter logiskt nog JinBi Sqaure.

13/9 Dagens nonsens: Akta dig för blonda kineskillar

Idag var jag inne i centrum igen. Längs en gata hade de en marknad, den fanns där nog bara idag. Jag kollade in marknaden och gick i en lugn takt när jag plötsligt ser flera blonda kineskillar som står utplacerade lite här och var på ett och samma ställe. De tittade på mig och alla samtidigt började att ropa på och några gick fram till mig. Vad är detta tänkte jag!

De kallade mig för Xiao Mei Mei vilket betyder typ lilla flickan på kinesiska. Sedan frågar de mig om jag vill tvätta håret. Då greppar jag det, de jobbar för frisörsalonger i närheten och drar kunder på det här sättet, unga tjejer vill säker ha sitt hår tvättat. Vad är det för nån idiotisk tanke, varför ska vi vara offrena för detta?

De bokstavligen skrek efter en, hallå lilla flickan, vill du inte ha en hårtvätt. NEJ tack! tänkte jag och ignorerade dem totalt, jag tvättade ju håret i morse, ser jag verkligen så ofräsch ut redan?! Nej, det var ingen rolig upplevelse faktiskt, lite obehagligt och obekväm kände man sig. Men man kände sig mest förödmjukad, jag är 21år och vill banne mig inte bli kallad lilla flickan. Speciellt inte av blonderade kineskillar som är i samma ålder som jag, kanske till och med yngre.

Därför är jag lite suspekt mot blonda killar på stan nu, och jag undviker dem i största möjliga utsträckning. Fast så länge de håller sig borta från ämnet hår när de talar till mig så kommer jag nog inte att vända på klacken direkt.

I "mitten" av Kunming


Nu är vi här och det kan inte ha tagit mer än 30min att promenera hit, ca 15min om man cyklar. Så det är inte inte så långt bort från oss ändå.


Det är ändå mycket växlighet i Kunming men man tänker inte på det så ofta. Det finns många småparker i alla delar av stan och det planteras väldigt mycket blommor och buskar överallt. Här på bilden kan ni t.ex. se en stenbänk med ett träd i mitten. Dock kompensera det ändå inte för den dåliga luften där, folk måste köra bil mer sällan.


Här är hindrena jag pratade om i förra inlägget.


Stora, höga och nya byggnader.


En liten oas i mitten av mitten.




Två stora dammar med guldfiskar. Jag älskar de här fiskarna, de är så vackra.


Ett gigantiskt supermarket, jag har inte varit där ännu men ett besök är inplanerat!


Vi letade efter lite mat, det skulle finnas mat på 6:e våningen i ett av de störa köpcentrarna så vi gick in för att ta oss en titt.


Många våningar.


Vi åkte högst upp men hittade inget som passade oss, det var mest kaféer som serverade desserter och kaffe, vi har mer lunchsugna.

In till centrum


Idag föreslog jag att vi skulle ta oss in mot Kunmings centrum, ett lite modernare område med stora supermaket, affärer med märkeskläder och varor, stora köpcentrar och så vidare. Så jag, Lotta och Frida gick längs Renmin Road (folkets gata), som är den jättestora och breda vägen som går igenom hela Kunming.


Här säljs det grillade sötpotatis, det doftar riktigt gott från den lilla vagnen.


En superhög och modern byggnad, vet inte vad den heter eller vad den används till men det ska jag nog ta reda på så småningom, Vi gick även förbi en kyrka med en väldigt modern design på utsidan, hade inte korset funnit där hade man inte kunnat gick sig till att det var en kyrka.


Vi är inte riktigt i centrum men vi börjar att närma oss. De här traditionella kinesiska portarna finns lite här och där i centrala Kunming och bryter av mot det nya och moderna.


Västerländska klädeskedjor, som Only, Vero Moda, Jack & jones och Zara. Men enligt Lotta och Frida som var inne å kikade i affärerna så ser modet helt annorlunda ut jämfört med hemma i Sverige. De har alltså ett helt annat sortiment här i Asien.


En bred gata samt allé med affärer på båda sidorna av gatan. Här fanns den kantonesiska kända butiken Watsons. I Hongkong finns den överallt och de säljer lite allt möjligt, mest kropps- och hudvårdsprodukter, men även snacks till exempel.


Vi hittade McDonalds. Den röda bågen och de stora röda lyktorna i bakgrunden är förberelser inför höstfestivalen som äger rum här i Kina om ca 2 veckor.


Jag var bara tvungen att fota G-street. Någon som kommer ihåg uttrycken G och OG (Old Gangster) i högstadiet? ;P


Inlagda grönsaker, det finns bland annat rättika som är de lång vita i lådorna till höger.
Nu är det verkligen inte långt kvar, snart kommer vi ett hinder där inga fordon får passera, inte ens cyklar. Kommer man innanför dem är man i den mest centrala delen av Kunming.

6 September: Gott bröd!


Till frukost åt jag det här supergoda rödabönor och valnötsbrödet som jag köpte på "Just hot"-bageriet borta vid Foreigner street. Det är mjukt och saftigt och lite sötma får man från bönorna. ;)




Green Lake Park: Bilder på yingan



Mamma tycker att det är alldeles för få bilder på mig på bloggen, därför lägger jag nu upp några egobilder på rad här. Jag bad en kines att fota mig när jag står framför de vackra och färggranna näckrosbladen. Det ser verkligen ut som ett grönt hav bakom mig.



En till bild, tyvärr är himlen väldigt utfrätt, det var alldeles för mycket sol den dan.



a little closer. Uppmärksamma på att tröjan är nu, köpt i Kunming. ;)


Och så en sista bild på nära håll. Hoppas att mamma är glad nu. ;D

Det var de sista bilderna från Green Lake Park, för den här gången iaf, jag ska ju dit fler gånger och kommer säkert att ta fler bilder då. Ni ska få se hur parkens utseende ändras under de olika årstiderna. ;)

Green Lake Park: Näckroshavet

Jag vet inte hur många bilder jag tog på näckrosorna och näckrosbladen som bokstavligt talat täckte sjön, det är så vackert. Känslan går inte att beskriva, man måste vara här och uppleva den IRL. Ibland kunde jag inte sluta att blicka ut över näckrosorna, så fina är dem.






En vit näckros som inte är helt utslagen ännu. En vit pärla i det gröna myllret.


Grön "skog" på vatten.








Fler näckrosor bredvid varandra och gigantiska näckrosblad, kan det bli bättre?


Någon som ser den svarta pricken i rosens mitt? Det är en geting som precis i det ögonblicket håller på att pollinera blomman.






Även knopparna är vackra på sitt sätt.









De har väldigt långa stjälkar och den fortsätter ända ner till sjöns botten, fantastiskt att den kan hålla sig så rak och upprät ändå.



En liten näckrosbladsklunga.


Green Lake Park: Tivoli

Det finns en ö i mitten av Green Lake park som är sammanlänkad med resten av parken via några småbroar. Här är det verkligen fullt ös, folk som dansar och sjunger, men mest ljud kommer det nog från barntivolit mitt på ön. Ett litet tivoli med några få karuseller för barn och en spelhall med många olika spelmaskiner.


och tåget går runt och runt och runt...


Han ser inte ut att uppskatta åkturen, går det för fort kanske?


En plastsvamp!


Den klassiska snurrkarusellen (vad kallas den nu igen?). Mycket folk överallt, främst barnfamiljer såklart.


Far och dotter som åker hästvagn tillsammans.


Spelhall.


I maskinerna kan man vinna biljetter som man sedan kan byta mot olika priser här.




Rosa spelmaskiner.


Grod-spelmaskin


Fiskedamm! Eller ja, snarare, ankdamm kanske. :P


"Jag lyckades fiska upp en anka!"




Green Lake Park: Dans och träning

På söndagarna kommer extra många människor till Green Lake park och det är många som tränar och dansar tillsammans i smågrupper. Det är väl egentligen en kombination av både och, för det verkar både vara improviserad dans och lite gympaövningar emellanåt. De flesta som dansar är medelålders kvinnor men det är fritt fram för alla att deltaga om man vill. ;) De som leder själva träningen eller dansen är däremot män, vilket är lite komiskt, de sticker ut väldigt mycket i mängden.


Här har vi dansgrupp nummer ett.


Och så vrider vi på hela kroppen och sträck ut armarna ordentligt!


Graciös dam i svart klänning.


Här är den mycket feminina mannen som ledde denna dansgrupp, han hade till och med kjol/minoritetsfolkdräkt(?) på sig. Hans rörelservad också extremt feminina.



Dansgrupp nummer två som använde solfjäder i sin dans.



Dansgrupp nummer tre som dansade mycket i ring.


Händerna högt upp i luften och klappa i takt till musiken tjejer!




Det är så roligt att titta på, de har verkligen kul på riktigt.


En ung kille i keps som kan varenda rörelse till dansen perfekt.

Här har vi honom igen. Jag har filmat de flesta grupperna men jag vet inte hur man lägger upp dem här, jag tror att jag först måste förminska filerna något. Sedan är det nog youtube som gäller och en länk till den sidan, kanske? Någon som vet bättre än jag? ;)



12/9 Dagens nonsens: Glöm inte nycklarna!

NEJ!, tänkte jag när jag såg vårt stora port slå igenom samtidigt som det slog mig att jag inte hade mina nycklar med och ingen annan var hemma. Jag var alltså som man brukar kallar det, utelåst. Pinsamt värre, utelåst i Kunming. Jag skulle ju bara ut och köpa lite middag, tänkte jag och tog bara med mig plånboken direkt i handen, jag hade inte ens mobilen med mig så jag kunde ju inte ringa någon heller.

Jag drog såklart i porten för att konstatera att den var låst på riktigt, ändå putade jag bara till dörren lätt. Det är skönt med dörrar som låser sig själv så fort man dra igen den men ibland kan man bli lite för bekväm av sig.

Jag hade några alternativ, tänkte jag för mig själv. Jag hade precis slutat mitt arbetspass på Nordica och jag hade cyklat hem själv eftersom jag inte kunde finna Frida. Planerade egentligen att åka hem tillsammans med henne. Lotta var också på Nordica eftersom hon skulle jobba efter mig.

Så antingen kunde jag gå, ta bussen eller taxi till Nordica och hämta Lottas nycklar, eller vänta på att Frida ska komma men jag vet inte när. Tredje alternativet som kanske kunde funka var att be portvakten där nere om hjälp, kanske hade han nycklar till alla lägenheterna i fastigheten, det var i alla fall en önsketanke.

Men portvakten var inte där när jag kom ner, så jag bestämde mig för att gå och köpa mat först och komma tillbaks sen. Så jag köpte mat och trallade hem igen, såklart hade han inte våra hemnycklar. Men han sa direkt något på kinesiska till mig som jag inte förstod. Jag tror att han kanske gick efter en låssmed, vad krångligt det blev kände jag, kanske borde jag ha gått till Nordica ändå.

Portvakten kom tillbaks efter en stund och ringde till någon. Sedan bad han mig att sätta mig ner på stolen i hans rum och vänta. Ingenting hände på några minuter, han ringde ett nytt nummer och gav sedan telefonen till mig. Det visade sig att han hade ringt till Nordica och bett om att låta någon av mina kompisar prata med mig, han är så smart och snäll, jag är så tacksam! Jag fick prata med Lotta och jag förklarade att jag hade låst mig ute, hon sa att Frida hade stuckit och var på väg hem, men hon skulle ringa henne.

Jag avslutade samtalet och fortsatte att vänta inne i portvaktens rum. Efter ca 5min hörde jag en cykel och gick ut, tack och lov så var det Frida. Så det hela slutade ju bra. Dagens lilla drama, att glömma nycklarna och bli utelåst i Kina. Lite pinsamt men man lär sig, nu kommer jag nog inte att glömma nycklarna på ett bra tag, åtminstone inte när jag ska ut och ingen annan är hemma.

Jag tror jag ska sätta upp en lapp innanför ytterdörren: OBS! Glöm inte nycklarna!


Green Lake Park: Platsen för Tai Ji


Den här mannen verkade inte så road över att jag tog bilder på honom medan han utövade sin morgon Tai Ji.
Tai Ji är en mycket populär sport(?) i Kina och utövas av framförallt äldre människor, den stärker bland annat andningen och balansen. Det är absolut ingen enkel sport utan tar många år att bemästra den väl, så stort tålamod krävs om man vill lära sig Tai Ji.


Han här hann inte reagera när jag tog fotot, annars hade nog också han visat sitt missnöje med fotandet. Men jag smygfotar i alla fall inte, jag står ganska nära och knäpper som om det vore det mest naturliga i världen att göra. :D


Här är dock lite smygfotografering bakifrån. :P


och ännu en, men henne ville jag verkligen inte störa, hon såg så koncentrerad ut.


Man håller sig i form med Tai Ji!

Green Lake Park: Folk som sitter ner

Vad gör folk som mest i Green Lake Park? Jo, de sitter och pratar, vilar, solar, njuter av omgivningen, stickar, äter, spelar spel etc.


Två goda vänner som samtalar framför den vackra näckrosbladsfyllda sjön.


Fler äldre par...


Många gamla som hänger i Green lake Park


De flesta i par..


...vissa i trio. Här sitter de nog och stickar eller gör annat handarbete.


Andra sitter för sig själv och vill bara ha lite lugn och ro.


Vilket härligt höstväder!




Man kan också sitta i grupp och spela lite kortspel...


Eller det populära spelet Mahjong...


Här spelar man och äter samtidigt, man behöver alltså aldrig gå ifrån eller avbryta spelet.


De här såg ut att ha riktigt trevligt ihop, undrar vad de pratar om?


Något roligt verkar det som i alla fall. ;P


Många som svalkar sig i skuggan under det stora trädet.


Jag såg tyvärr inte vad de höll på med, men den gamla mannen ville visa de här tjejerna något på marken. De skrattade väldigt mycket och den gamle mannen verkade också road.




Ibland är det skönt med en siesta.

Green Lake Park: En park full av liv och rörelse

Denna söndagmorgon begav jag mig alltså till Green Lake Park, en gigantisk park bara 15min från vår lägenhet, Jag vet inte hur stor den är men det tog mig dryga två timmar att gå igenom hela parken, dock gick jag ganska långsamt och fotade emellanåt men ändå, stor är den! Det var strålande sol, vilket gjorde att många bilder blev alldeles för ljusa men inte ska man klaga när man befinner sig på en sådan underbar plats. Just på söndagar brukar det vara extra mycket folk, såväl gamla som unga, barnfamiljer, alla kommer hit för att njuta av både vädret och den vackra miljön. Jag kunde inte göra annat än att smälta in i det lugna och harmoniska. I två timmar strosade jag alltså lugnt runt i Green Lake Park.

Jag tog som vanligt för många bilder, känns det som iaf, så jag får dela upp dem i olika kategorier för att det inte ska bli alltför många bilder i ett inlägg. Det här första inlägget är mer allmänt om Green Lake Park, hur parken ser ut och vad som finns här. Sedan kommer några underkategorier, missa inte dem. ;)



Det finns flera ingångar till Green Lake Park, jag valde den som var bredvid yunnans tekniska museum. Och såhär ser det ut när man kommer in,


En liten karusell med plats för bara en person står precis innan ingången


En stor, bred och ren väg för alla som vill strosa runt i lugn och ro utan att behöva trängas.


En av de många försäljningsständerna i parken, de flesta säljer snacks, dricka och leksaker,


Green Lake Park står det på stenen






Man kan åka båt runt i sjön också...


...Eller den här typen av båt, om man vill.




Folk som samlats för att träna ihop.










Vissa av bänkarna har djurskulpturer som stomme, här är bland annat katter, det finns även ankor som ser exakt ut som Kalle anka.






Här står ett band och övar och spelar ute i det fria.




Försäljningsgatan med några småbutiker.






Här kan man få ångkokta majskolvar, jordnötter eller honoungsrostade vattenkastanjer


Mitt emot försäljningsgatan låg marknadsständerna som säljer sjalar, dockor, kammar, smycken etc.





Här är några små matställen, perfekt takeaway-mat som man kan ta med och sätta sig ner på en bänk varsomhelst i parken.


Jag köpte ett bröd med söt blomsyltsfyllning.













Karta över Green Lake Park.



Jag tror inte att de gifte sig på riktigt, det var nog ett reklamjobb de höll på att göra här.








Bambu i massor.




Vanligt att man ristar tecken på stammarna,


Ett torn mitt i alltihopa. Var kom det ifrån?:P






En stor anka, mycket större än de i kanalen hemma i Malmö.


Så vackert.








Nu kände jag för att lämna Green Lake Park för den här gången och röra mig in mot stan.


5:e September: Söndagsutflykt till Green Lake Park


Jag hade redan bestämt att jag var tvungen å besöka Green Lake Park den här veckan och söndag passar perfekt, då är det mycket folk och aktiviteter i hela parken. Dessutom var det strålande solsken idag, så jag promenerade dit, vilket kanske tog en kvart, tjugo minuter. Vi har så nära till allt, det är perfa!
Här går jag förbi ett Game center.


En man som säljer små nyfödda kycklingar på gatan, varför då? Var ska man dem och vad ska man ha dem till? Stackarna får trängas i den lilla lådan, usch, det var hemskt att se på.


De här var lite roligare att titta på. Svampbob är väldigt populär här i Kunming.


En gammal tant som syr ihop blommor till dekorationer.


Kryddor och torkade bönor i massor.


På alla trähyllorna längs väggarna står olika sorters te och tekakor.


och så var jag framme, här är en av ingångarna till Green Lake Park.


Drakdetalj.

11/9 Dagens nonsens - Kinesiska affärer

Jag gick in i en affär som sålde hudvårdsprodukter idag för jag såg att de höll på att göra ansiktsbehandlingar på några kunder inne i affären. Jag är intresserad av att få en ansiktsbehandling, har lite problemhud trots att jag är tjej och över tjugo. Tänkte bara kolla runt lite på vad de har för produkter.

I Kina finns där oftast fler affärsbiträden än kunder i butikerna för att arbetskraften är så billig här. Man försöker att hålla så många som möjligt sysselsatta. Men jag tycker att det är ganska så störigt samt jobbigt, för man dra sig helst för att gå in i en affär där det står 5 expediter och inga kunder. Det hade inte varit några problem om dem hade agerat som de svenska expediterna, alltså de bryr sig inte om dig såvida du inte ber om hjälp eller råd.
Men här i Kina är situation tvärtom. Konkurrensen är så stor mellan alla affärerna, oavsett om det är en liten butik eller en stor kedja, så fort du går innan ingången så kommer det direkt fram någon eller några personer till dig och vill hjälpa dig. Du har knappt hunnit se något i affären innan de börjar rekommendera en massa varor eller frågar dig vad det är du letar efter.

Säger du att du bara tittar så är där minst alltid en expedit som följer dig tätt i hälarna, som en liten svans, tills du lämnar butiken. Det är så obehagligt och obekvämt det bara kan bli. Oftast när det händer går jag ganska snart ut ur affären utan att egentligen ha kollat på det jag var intresserad av från början. Man tappar lusten att shoppa direkt, jag är verkligen inte van vid sådant beteende, tycker att det är ganska oförskämt, som om jag ska stjäla något, därför måste någon följa efter mig hela tiden. Jag vet att de inte menar på det sättet, men det känns som det.

Åter till skönhetsaffären. Samma sak här, direkt när jag placerar min fot innanför affären kommer det fram en kvinna som undrar om jag vill ha hjälp. Jag förklarar att jag inte kan prata kinesiska så bra och undrar om de kan engelska, och såklart kunde ingen engelska. Men en annan expedit kom fram till mig och började att snacka på kinesiska som om hon inte förstod att jag faktiskt inte förstod ett skvatt av vad hon sa. Hon pratade dessutom väldigt fort. Men hon var i alla fall väldigt trevlig, trots det tröttnade jag på situationen och ville bara försvinna ut ur affären. Jag sa tack så mycket och gick vidare.

Det är trevligt att folk vill hjälpa en men ibland är det bara för mycket. Fast det är väl inte så mycket att göra åt saken förutom att le, nicka och säga tack och adjö.

Två nya saker


Jag har köpt ett nytt jordgubbspennskrin till mina nya ritpennor. ;)


Och en fisknyckelring till min cykelnyckel. Gah, den är så söt X3

4:e September: Konsert - "This is us!"


Vår stora plansch på den stora skylten utanför Nordicas port. IIhhh, så spännande, undrar hur många som kommer ikväll? Vi har ju satt upp affischer på Foreigner Street men hur många läser dem egentligen?


Just nu är det ganska så tomt, men det är ju mer än en timme kvar tills konserten börjar.


Vi värmer upp lite backstage.


Frida hittade en klassisk kinahatt och fick till en otrolig min mot kameran.


Viktoria ville hellre posera med sin fiol.




Vi värmer upp med olika övningar, och vi använder både kropp och ansikte.


Sarorna mjukar upp sina käkar.


Viktoria leker lejonkungen?


Och så lite massage för att mjuka upp de sista musklerna i ansiktet. Snart dags att sjunga för fulla halsar!


precis innan konserten, alla börjar att bli lite smånervösa. Hur ska detta gå?


Det börjar att droppa in lite folk nu.


Xiao Le och Luo Fei var redan på plats.


Melody och Michelle kom för att hjälpa till samt stödja oss.


Gaah! Fullsatt + en massa människor som står upp. Detta var över förväntan, men otroligt kul. Så många kineser som ska se oss uppträda! Efteråt fick vi veta att det kom över 150 pers. ;)

Jag har tyvärr inga bilder från själva konserten, eftersom jag medverkade i den hela tiden, men Luo Fei agerade fotograf. Han har lagt upp några bilder samt en artikel på Nordicas hemsida: http://www.tcgnordica.com/2010/08/31/this-is-us/.

Konserten gick jättebra, det var många som tyckte att vi var bra och vi gjorde inga större fel eller så. Det var faktiskt riktigt roligt att stå på scen, inte ens när jag tittade ut mot publiken kändes det läskigt eller nervöst. Kanske för att det var lite mörkt men jag trivdes med den kinesiska publiken.

Efteråt kom det fram en massa människor som ville prata med oss, det var jätteroligt. Frida och Sara F. som dansade fick en invite om att träna dans ihop med ett par kineser.



Direkt efter konserten, vi har haft jätteroligt, fick till och med varsin ros, eller jag fick två, det blev några över. ;P



Tack till Martin och Helena som hjälpt oss så mycket med denna konsert.


Beundrare till Sara och Eleonor?



Frida och söta Melody.


Jag och Melody. (Kolla, två rosor XDXP)


Gruppfoto!


Spexfoto


Och spexfoto nr 2

Humöret var på topp hela kvällen, speciellt efter konserten, jag har verkligen haft jättekul trots att jag inte medverkade aktivt i alla numrena men vi har haft roligt ihop. Jag ser fram emot att göra fler konserter i framtiden. Nästa blir en minikonsert i Lijiang, en liten stad som vi ska göra studieresa till i oktober efter vårt höstlov.


10/9 Dagens nonsens - Vatten

Idag har jag avkalkat vår vattenkokare. Det har jag lärt mig hemma hur man gör, man kokar vatten med lite ättika. Så jag gick till walmart och köpte den billigaste flaskan ättika jag kunde hitta, 3 yuan för 500ml,. Jag hällde ca 100ml i vattenkokaren, lät den stå nån timme innan jag hällde i vatten och kokade det två gånger. Nu har jag hällt ut ättiksblandningen och kokar bara vanligt vatten för att få bort ättikslukten.

Det är nog ingen som har använt den vattenkokaren på typ ett år, Anledningen till att jag börjar använda den nu och inte tidigare är för att vi tre i lägenheten använder väldigt mycket vatten. Det går åt en stor dunk på 18,9 liter vatten på bara 2-3dagar, det är inte särskilt ekonomiskt i längden, inte ens i Kina. Därför tänkte jag att man kan koka kranvatten när man ska göra te, kaffe eller gröt till exempel. Man kan också låta det kokta vattnet svalna, hälla över det i en bringare och ställa in det i kylen så har man drickfärdigt kallvatten varje dag.

Förhoppningsvis slipper vi ringa och beställa vatten så ofta nu framöver.

3:e September: 1 dag kvar till konserten


Här testar vi ljuset (spotlightsen) och ljudet i mikrofonerna.


Frida och Sara står redo med stegen...


...som är till för att ändra riktning/vinkel på lamporna högt upp i taket....


...Martin är lång och icke höjdrädd, så han grejar det ;D


Dags tar mat efter hårt arbete


Mycket grönsaker :D


Efteråt övar vi på våra nummer, det här kallar vi för "baby".


Övar och poserar för kameran ;)


Idag gick jag förbi ett nytt konditori, eller ja, jag har inte varit där innan, och hittade de här roliga bakelserna. Jag tyckte att de såg så goda ut fullproppade med grädde och nötter att jag köpte ett paket för 4 yuan.


Kakan var mjuk och god, men grädden är väldigt olik den svenska grädden, smakar lite konstgjort, denna var med citronsmak och nötter smakade inte särskilt mycket, så de var väl helt okej. Nu vet jag hur de smakar iaf. :P

2:a september: Dagens lunch




El Salvadore

El Salvadore är ett kafé på Foreigner Street som många utlänningar besöker. Jag har varit där en gång, Sara och eleonor är typ stammisar där nu. Men de har västerländsk mat och goda shakes,  smoothies och desserter, Idag skulle vi sätta upp affischer till vår konsert på stan, och Foreigner street är ett jättebra ställe att göra det på, många som passerar här och det finns många barer och kaféer som har anslagstavlor/väggar för just sådana evenemang.


Så här ser affischen till vår välkomstkonsert ut, det är jag, Sara E. och Eleonor som har designat den. Den är typ tvådelad, den vänstra sidan är kinesiska och den högra engelsk. Den är rätt enkel men vi hade inte så mycket tid på att göra klart den så det passade bra med en enklare affisch den här gången iaf.



Eftersom vi ändå var på Foreigner Street passade vi på att käka här också. Vi skulle äta på El Salvadore men medan jag väntade på Sara och Eleonor som gick (jag cyklade) så köpte jag en liten omelettliknande wrap med majsfyllning.


Sara beställde in en milkshake, jag en smoothie och Eleonor en icetea som Sara fick smaka på.


Både Sara och Eleonor åt pasta med pesta och oliver, De sa att den var fantastiskt god.


Jag valde däremot stekt ris på japanskt vis, inlindad i en stor omelett och man fick ketchup till den. Riset smakade inte särskilt mycket men omeletten var god,


Till efterrätt åt Sara banana split som hade räckt till minst 3 personer, så mycket glass, banan och grädde var det!

Efter maten var det dags att jobba, vi gick runt typ hela Foreigner Street området och satte upp våra 10 affischer. Vi fick ganska många nej i början men vi hittade ändå tillräckligt många ställen som vi kunde sätta upp dem på.

1:a September: Rehearsal

Konserten börjar att närma sig och föreberedelser samt övning på alla numrena pågår för fullt. Vi övar och övar, ibland tillsammans, ibland var för sig då vissa har egna nummer, t.ex. ska Sara F. sjunga solo två gånger. Frida och Sara ska dansa och Lotta ska spela ett stycke klassiskt på gitarr. Hela förmiddan finslipar alla på sina respektive nummer, vi börjar alltid kl.9 och kl.12 är det lunch.


Det är bekvämt att kunna äta lunch på Nordica, det är bara att säga till kocken i förväg att vi vill äta här så slipper man tänka på det, sen är det bara att äta. Det brukar finnas 3-4rätter, minst 2 vegetariska. Jag tar mest av de vegetariska faktiskt, jag äter mer sällan kött nu, tycker mer om grönsaker, men jag har inte övergett kött helt.


Idag hade vi 4 rätter att ta från.


Mättande och god lunch, vi har aubergine, bönor, morötter, broccoli och strimlad squash. Auberginen var väldigt stark men det fixar man till med lite nykokt ris.


Efter maten fortsatte folk att öva på sina projekt, och Martin hjälper till såklart, eller snarare deltar i numret.



Xiao Long Bao


De här supergoda Xiao Long Bao, som är degknyten med fläskkött inuti, åt jag till middag idag. Jag kommer lugnt att äta dem här fler gånger. 4yuan för 9st småfeta bullar. ;)

Förutom dessa åt jag en massa frukt och snacks. Jag äter hur mycket snacks som helst här i Kina, i Sverige gjorde jag tvärtom. Men det finns helt enkelt för mycket som man måste smaka på i Kina, man får passa på nu när man faktiskt är här. Det blir framförallt mycket sötsaker på morgonen efter smörgåsen eller yoghurten, då brukar jag äta kakor, kex eller snacks. Jag håller nog på att bli lite sockerberoende på just morgonen. :P

Gallerywork


Efteråt fick vi hjälpa till att hänga upp tre stora målningar av den brittiske konstnären Jonathan Kearney, som Nordica har i sin samling. Vi ska bara ha denna utställning temporärt, fram till Creative Market den 11-12 Sept.

Det gick ganska bra, vi är fyra i Gallerygruppen, det är jag, Frida, Sara E. och Eleonor. Vi använde en lång linjal med vattenpass, vanliga spikar och hammare till att hänga upp de här tavlorna. Det är väl 4-5st spikar som håller upp varje tavla.

Efter upphängningen fick vi även hjälpa till ljussätta tavlorna, jag klättrade upp i en jättehög och skranglig gammal stege och försökte att ändra vinkeln eller flytta på spotlight-lamporna. Det var lite läskigt men det gick bra, förutom med den sista lampan då det typ blev kortslutning eller nåt, alla de andra lamporna på samma rad slocknade. Så en elektriker fick fixa det istället. :P


Såhär fint blev det. :)


Akryl och limmålning av Jonathan Kearney,


Här är en serie foton på Luo Feis performance som han gjorde för några år sedan. Han hade ett vitt papper framför sitt ansikte och klättrade uppför en hög stege som stod riktad mot en tänd lampa. Pappret föll av hans ansikte när han klättrade uppför stegen och han såg då bara det starka ljuset från lampan. Så stod han en stund innan han klättrade ner igen, nu var han i princip "blind" från det vita ljuset.
På bordet bredvid stegen hade han förberett ett vitt papper och en pensel samt svart bläck. Han började att skriva det kinesiska tecknet för "ljus" på pappret. Han skrev det tecknet om och om igen tills hela pappret var fyllt av svart bläck och man kunde inte urskilja några tecken överhuvudtaget.


31:a augusti: Joining Gallery Group



Vi kunde välja mellan att hjälpa till i Stage eller Gallery-gruppen och såklart valde jag det senare. De som leder oss är då Luo Fei, som är Art Director på Nordica, och Xiaolin som är vice art director. Vi hade först ett möte på morgonen om vad som hända på konstdelen de kommande månaderna.

Det kommer att hållas en Creative market den 11-12 september där lokala designers och konstnärer säljer egenproducerad konst, prylar, kläder etc. Det ska blir riktigt spännande att få se vad för konsthantverk som kommer att finnas till försäljning, jag kommer säkert att köpa en massa den helgen, jag är helt galen i denna typ av unika produkter.

Efter mötet gick vi upp till övervåningen för att kolla in de olika ateljéer som Nordica hyr ut eller lånar ut till konstnärer. Här är ett av rummen, de är verkligen mycket simpla, en säng, ett skrivbord och utrymme för att skapa konst, det är i princip allt som finns.


Men det är ändå ganska stort.


Här är en annan studio.


Konstverk som någon konstnär lämnat kvar.


Jag vet inte vad konstnärens heter, men det står att detta är hans/hennes arbetsrum.




Mittemot är också ett galleri, dock mindre än Nordica och de har också ett kafé, de har en ganska stor uteservering på sin gård. Det ser rätt mysigt ut. :)


Gamla kinesiska hustak.


Gamla kinesiska radhus.


Vi hälsade på hos några konstnärer och fick se vad de höll på att skapa just nu, de flesta är bildkonstnärer och måla med oljefärger. Konstnären här har sin ateljé på våningen högst upp på byggnaden.

Det var jätteroligt men framförallt spännande och oerhört inspirerande att få se konstnärerna i arbete och se deras arbetsplats. Man vill själv också vara lika flitig och duktig. Luo Fei har lovat oss att vi ska få hälsa på fler konstnärer i Kunming, jag ser verkligen fram emot det.


Den långa hemresan i bilder


Dags att tar farväl av Cheng Jiang-lake. Hemresan tillbaks till Kunming tog ca 2,5h, så innan vi begav oss stannade vi till för att köpa vatten.


Förutom Sara och Eleonor som köpte varsin glass med röda bönor, deras nya favoritglass. ;)


Jag tog oerhört många bilder på bussresan hem. Jag har valt ut en del av dem och tänkte visa dem som ett bildspel här nedan utan bildtext, de får tala för sig själva.
Med de här bilderna kan ni se vad jag fick se under min resa och hur den aldrig blev tråkig när att man satt i en liten buss som skumpade fram i hög fart genom Yunnan provinsens höga berg och djupa dalar.

























































































































...Och så var vi hemma igen.

Men än är dan inte slut, på kvällen kl.20 hade vi vår först English Corner på Nordica där vi snackade engelska med kineser. Det kom ändå en del folk, salen var full av ljud och alla försökte överrösta varandra. Efter 1.5h "skrik" var man röst helt slut... 'host'

Lunch på "Three Dishes"



Efter bad och lek var det lunchtid och ska man såklart äta lunch. Bussen körde oss till en restaurang i närheten som heter "Three Dishes". Ditåt (åt vänster) säger den röda skylten!


Många som hälsar oss välkomna i ingången.


Alla glodde lite extra på utlänningarna, speciellt Hannas lilla bebis, Greta, henne ville alla hålla i.


Mycket kinesisk inredning, speciellt de runda portarna och de röda lyktorna.


Tehörna?


De hade en innergård som var mycket vacker.




Uppför trapporna skulle vi.


En stor matsal, helt för oss själva.


vi placerades vi två stora runda bord.




Personalen sprang ut och in hela tiden, mest nyfikna var de som sagt på lilla blonda Greta.


Maten bars in, en rätt efter en. Man brukar säga att man får börja äta när minst 5 av rätterna har kommit. Här har vi en grönsaksrätt på kinesisk kål, sötpotatis- och tarobitar.


Andra rätten, soppa med köttskivor.


Tredje rätten, ena halvan är stark och det kan ni nog gissa er till vilken av dem som är det. Denna rätt är också vegetarisk, i botten finns breda och tunna nudlar som var jättegoda tillsammans med den lite sås.


Fjärde rätten, det ser kanske ut som kyckling men det är svamp med paprika.


Femte rätten, en bitter grönsaksrätt, vet dock inte vad det är  för grönsak. Nu får man börja äta, fram med pinnarna!


Tunna grillade köttbitar, småstark. Den tillagas på något speciellt vis, kommer inte ihåg vad Xiaolin sa men jag har ätit den en gång innan och den smakar faktiskt bättre än den ser ut att göra.


Marinerad Tofu. Tofu är verkligen en av mina favoriter, älskar tofu i alla former och på olika tillagningssätt. Det är svårt att misslyckas med den.


Vi har nästan tömt hela bordet, typ bara riset kvar i grytan i mitten.


Malin står och väntar på Viktoria utanför toaletten.


Bredvid låg köket.





Den stora ståtliga ingången en gång till.


Jag är så mätt att jag knappt kan gå. Tur att vi ska åka buss hem.








Baddag nr 2


Vi gick tillbaks till våra gemytliga lilla sandplätt bredvid hotellet. Den här gången hade Eleonor med sig sin gitarr och Sara sin fiol. Ni anar inte hur härligt det var att bada i en vacker sjö till levande musik, speciellt den från en fiol. Den är som en dröm. ;)


Xiaolin småspelade lite på Eleonors gitarr.


Bakom båten sitter Malin på trappan och filosoferar. Detta är den perfekta platsen för det!


Det var disigare och mer dimma idag så man såg inte alls bergen och knappt den lilla ön heller.




Här badar jag, ja jag badade med keps men jag blötte ju aldrig ner håret :P Först kändes det som att vattnet var varmare än igår men sen fick jag gåshud igen och var tvungen att röra på mig hela tiden för att behålla kroppsvärmen. Det var himla härligt att simma och bada i den här sjön att jag gjorde det två gånger idag. ;)


En fräknig och något rödprickig jag. Jag älskar det är stället, på riktigt, jag måste tillbaks hit, alla negativa tankar och känslor försvann, man blev bara lugn och glad av att vistas här. Jag älskar det.

30:e augusti: Het frukost



Det var helt tomt på restaurangen på morgonen när vi kom ner för att käka lite frukost.


Men det stod ett Mahjong bord framme, verkar som att några har haft en rolig natt.


Morgonhungriga gäster.


Jag bad om att få något varmt å dricka och fick såklart kinesiskt te.


Här förebereder personalen vårt frukost.


En av vanligaste frukosträtterna i Yunnan, risnudlar med lite köttfärs i stark sås, typ en kinesisk variant av Spaghetti Bolognese.


Jag valde risnudlar med tomater istället eftersom jag inte gillar så stark mat.


Men med bara tomater såg den ju väldigt trist nu, nu ser den mer matig och inbjudande ut med en massa skuren salladslök och inlagda grönsaker. Mums!




Hotellrummen vid Cheng Jiang-lake


Här är mitt och Viktorias dubbelrum, sängen är till och med skönare än den hemma i Kunming, den är något mjukare. Min säng hemma i Sverige är så mjuk och skön, jag saknar dig kära säng.



Vi hade till och med en tv, men den utnyttjade vi inte.




Den här räddade oss från alla mygg!
Ser ni den vita tabletten i mitten? Den lägger man i apparaten före man gåroch lägger sig, sedan kopplar man mackapären i väggen, under ca en halvtimme smälter tabletten och ger ifrån sig en egendomlig lukt, den varken luktar särskilt illa eller gott. Därefter blir den mer luktlös trots att den fortsätter att smälta och utsödra en doft. De som ogillar doften är myggorna som då vill fly från rummet och vi slipper bli myggbitna. :D


Toan.


Primitiv toa utan toalettstol och en minst lika primitiv dusch.

Vårt hotell

Egentligen skulle det här inlägget ha hamnat tidigare men jag glömde bort det så det kommer här istället. ;P



Här är hotellet vi ska bo på. Byggnaden ligger bakom restaurangen.
Jag trodde först att vi skulle bo på vandrarhem badrum och toalett i korridoren men det var ett riktigt hotell, även om standarden inte är så hög. Men helt klart godkänd och vi ska ju faktiskt bara övernatta här en natt,


Se upp för höga trösklar i Kina! Speciellt om du ska passera de äldre stora röda portarna.
Enligt XiaoLin ska flickor passera med högra benet före och pojkar med det vänstra. hoppas att jag säger rätt nu. :P


Här väntade vi i "loungen" på att våra rum ska bli klara. Men de hade inte hunnit städa alla ännu så vi fick dumpa alla våra grejer i två av klara rummen så länge. Då passade vi även på att byta om till badkläder.


Här är innegården, den är inte så stor men ljus och med mycket växter och träd.




middag+lekar


Runt kl.18 åkte vi tillbaks till hotellet och fick tid till att duscha och så. Sen var det middag i restaurangen.


Några av rätterna var samma som på lunchen, till exempel fisksoppan och chipsen. Men tomaten och äggen var nytt, åh, den här rätten är så enkel men så god. Mamma brukar lagar den hemma också, helst ska man blanda det med lite ris, då är den som godast.


Grönsaksrätt nr 1


Grönsaksrätt nr 2, men stark.


Efterrätt. Skojar bara. Det här krypet hittade vi på mattan efter maten, den kröp långsamt mellan borden, vi hade ingen aning om vad det var men vi höll oss på avstånd från det.


Dags för lite lekar och sång. Nina lärde oss att sjunga Broder Jakob på kinesiska och vi lärde kineserna att sjunga imse vimse spindel med handrörelserna. Sedan gjorde vi en massa andra enkla lekar innan vi gick tillbaks till våra rum. Vi bodde i dubbelrum och jag delade rum med Viktoria. (längst till vänster på bilden)


Kort promenad till den andra stranden




Det fanns en större strand en bit bort, så vi vandrade bort dit. Här har någon hängt upp vita lakan för torkning, miljövänligt ;)


Det fanns många småaffärer längs hela vägen som sålde badkläder, badgrejer, snacks, dricka och glass.


Här är den andra stranden, mycket mer folk, inte alls lika mysigt men med en oslagbar utsikt mot ön.


Dags att bada igen.


Ön.


Mycket folk och många parasoller.


Jag tog en liten promenad längs hela stranden. Det stod många såna här vattenfordon på stranden för uthyrningen, det hade nog varit kul att prova.


Båtar till uthyrning, fungerar som trampebåt så man får vara ett litet gäng om man ska orka komma nånvart med dessa.


Mjuk och finkornig sand, dock blandad med en massa vassa småstenar. So Watch your steps!


Sand mellan tårna. ;D




Sista bilden på ön, för idag i alla fall.





Baddags! Mot stranden och sanden :D


Vi åkte buss från hotellet till badstranden som låg bredvid detta hotell.



Alla är inte riktigt ombytta ännu men så ska alla inte bada heller. :P


Hotellet hade en fin pool, men vi ville till stranden!


Strand! Här var typ inget folk, en hel sandplätt för oss själva, hur skönt är inte det?!


Vi samlade alla grejerna i skuggan under trädet.


Där var lite folk, typ försäljare och en och annan lokalbefolkning.


Några som var ute och rodde på sjön.


En bit ut finns det en jättevacker ö med en hög och ståtlig pagodbyggnad. Dit ville vi jättegärna men det var lite långt å simma ut dit.


Jag försökte att fota mig själv med ön som bakgrund, det gick väl sådär. :P


Sara E. och Eleonor strålade och njöt av den fantastiska miljön.


XiaoRongs man, Henry, lirade lite fotboll, med skor på eftersom sanden var stekhet, jag brände mina fötter i den.


Luo Feis dotter sköt på oss alla.


Gaah, är det inte vackert?!


Sol och bad!




Ninas kompis som följde med på resan, tillhörde filmteamet som filmade oss under hela resan, det kanske blir någon typ av dokumentär om oss sen, ingenting är klart ännu så vi får se. ;)





Mat före bad


Bordet var dukat och maten stod framme när vi anlände till hotellet.


Alla slår sig ner på de små tygklädda pallarna runt det låga kvadratiska bordet.


Tre rätter och en fisksoppa.


Fler rätter kom in efter hand, här har vi grön paprik med fyllning, mjuk men jättegod. Bakom har vi kinesisk sallad och ägg, det var nog min favorit bland dagens smårätter.


En stor stor skål med fisksoppa, färsk fisk som är fångad från sjön. Jag drack nästan inget av soppan utan åt bara av fiskköttet. Det smakade inte så mycket men jag har längtat efter att få äta fisk, det är det godaste köttet jag vet. Hemma i Sverige äter jag fisk flera gånger i veckan, men i Kunming äter man sällan fisk för det är ganska så dyrt att beställa in en hel fisk till middag,


Här kommer servitrisen in med ännu en rätt, chips! Men det är inte potatischips, den är gjord på någon rot som jag inte vet namnet på. Den var inte så salt och oljig vilket jag gillade.


Vill man ha ris får man resa på sig och sleva upp det från de här två svarta grytorna på bordet bredvid.


Det var ris blandat med stekt potatis, annorlunda och jättegott, speciellt den stekta potatisen, Det kanske man borde pröva i Sverige också? Varför välja när man kan få både och? ;D


Många som trängs runt ett litet bord, mysigt eller obekvämt?


Såhär såg "restaurangen" ut, den tillhör nog hotellet eftersom vi åt både lunch, middag och frukost här.


Första doppet!


Det är så underbart här! Man känner en lugn och harmonisk känsla inombords när man tittar ut mot den vackra sjön.


Vattnet är klart och rent. Lite stenar i botten dock, men vilken strand har inte det :P


Luo Feis dotter var snabbast på att dra på sig sin baddräkt och sprang direkt ner i vattnet.


Splash!




Friterade räkskålar


Den här mannen med vagnen stod precis mittemot vårt hotell, bakom honom har vi sjön.


Här står han och friterar små räkor och strimlad potatis, Han blandar räkorna med andra ingredienser till en trögflytande smet son han sedan friterar i själv sleven så att kakan får formen av en skål.


De orangefärgade är räkskålar och de gulaktiga är potatisskålar.


Han sålde även korvar, små krabbor och lite mat på spett, som småfiskar och räkor,


En bit ifrån stod den här kvinnan och sålde fiskar, vet inte om de är torkade men det verkar dem vara,

29:e augusti: Utflykt till Cheng Jiang-lake


Den årliga utflykten till Cheng Jiang-lake, en sjö en bit utanför Kunming. Det är vi åtta+Petrus familj+Nordicas staff+två filmare som ska åka tillsammans. Vi ska vara där två dagar och en natt. Bussen hämtade upp oss kl.9 utanför Nordica denna lördagmorgon.


Familjen Brynte skulle också med.


Även Xiao Le, XiaoLin, och Nina.


Nya skor! Låga converse, fast falska :P Jag köpte dem igår, mina kinaskor är jobbiga att gå i eftersom ena spännet är sönder. Därför gick jag ner till skoaffären när mig och prövade några olika modeller. De här kostar 29 yuan. Vi får se hur länge de håller.


Jag vet inte om det är ett par killskor eller inte, för alla tjejskorna är så himla små, tårna kläms ihjäl där fram, ett par strl39 i Kina motsvarar kanske strl37 i Sverige eller nåt. Jag och mina stora fötter får nog hålla oss till killmodeller, de är lite dyrare men oftast också snyggare. ;)


Nu har vi lämnat centrala Kunming.





Hästvagnar


Förmiddagsbiljard.


Jag tycker att den här bilden ser så lustig ut, nästan arrangerad, alla med varsin huvudbonad men denna bild är så spontan den bara kan bli, tagen i förbifarten under bussturen.


Vackert landskap


Grönt överallt och lite längre byggnader än de i stan.


Gamla byggnader.


Cheng Jiang-lake! Gaah, här är så vackert!


Gustav på språng. De sa att det skulle tar 1.5h att åka hit men det tog snarare 2.5h... -_-


Vi möts av ett starkt solsken men det är skönt att det är varmt, passar fint när vi ska bada sen. ;)


Luo Fei och hans familj följde också med, han har en fru och två döttrar, här är han med sin äldsta dotter.
Hans fru har bott i Guang Dong ett par år så hon och jag snackade kantonesiska under bussresan, hon vet var man kan äta Dim Sum i Kunming! X3


Luo Feis dotter. Hon är så söt!


Första volontärarbetet på Nordica


Konsert ikväll!




Vi hjälper till och förbereder inför kvällens konsert. Vi har till exempel ställt fram alla stolarna och kopplat in projektorn.


Lite middag innan konserten.


Samla energi!


Jag och Frida hjälpte Ruth med biljettförsäljningen, jag fick göra hål i biljetterna för att validera dem. De här tre tjejerna hjälpte också till, från vänster: Melody, Michelle och Elin (?). Kolla in Melodys coola handväska! ;)


Folk börjar att droppa in, det kommer en hel del människor ;)


Fullsatt! plus några som fick stå.


De var fler på scen, här är pianisten och hon som spelar det kinesiska instrument Er Hu.


Paus! Mycket folk i rörelse.


Sara F. och Viktoria vaktar konsten så att ingen fingrar på den, kineser kan vara väldigt nyfikna och ignorera "rör-ej"-skyltarna.



En till musikant, en gitarrist.


Alla fyra som var på scenen, längst till vänster har vi en ung dam som spelar cello. Stämningen var på topp, några av låtarna sjöng alla med i publiken.

Efter konserten hjälpte vi till att plocka undan allting och sedan kunde vi också gå hem och natta.

Kött- och grönsaksmarknad


Efter att ha varit på Foreigner Street delade vi tre på oss, Lotta och Frida cyklade hem och jag gick vidare på en annan gata eftersom jag inte hittade något som passade mig på FS. Istället hittade jag en Kött- och grönsaksmarknad, en kinesisk saluhall typ.


En trött grönsaksförsäljare




Köttmarknadsdelen. Ser kanske inte jättefräscht ut.


En gammal dam köper tofu till middagen ikväll.


Tofun skars upp i mindre bitar inte den säljs,


Färdiggrillat/tillagat kött som kyckling och anka fanns också. Bara att väga upp och sen värma det hemma.


En massa olika grönsaker, vissa mindre förekommande i sverige, som lotus och rättika. Längst till vänster har sötpotatis.


Man kan också köpa med sig en hel kyckling hem, slaktar gör de nog på plats.




Många sorters olika kinesiska sallader och kål.




Den gata ligger precis utanför marknaden och här hittade jag lite kläder som jag gillade.


Fortsätter man gatan ut kommer man till den vackra Green Lake park, fler bilder på den får ni en annan gång.

Lite vanlig pasta till lunch



När vi handlade kläder på Foreigner Street passade vi på att käka lunch där också. Vi hittade en nice 2vån-restaurang med lite neonfärgad inredning.


Här sitter vi på övervåningen och har precis beställt mat.


Jag käkade pasta med räkor! Det var faktiskt förvånansvärt gott, pastan var al dente och räkorna var goda samt så smakade det mycket parmesanost ;)


28e augusti: Handla kläder


'Dagen börjar med frukost i soffan.


Idag är vi lediga fram till kl.20 då det är English Corner på Nordica. Kineser kommer för att träna på sin engelska eller lära sig prata det. Men ska vi shoppa lite, vi ska cykla till Foreigner street och kolla in de många små klädbutikerna där.

Jag behöver faktiskt shoppa, åtminstone tröjor eller t-shirtar, för jag hade inte alls många med mig eftersom jag hela tiden var rädd för övervikt. Så kvällen innan jag skulle flyga tog jag ut typ 2kg kläder från resväskan. Byxor har jag flera par med mig däremot, så de kan jag vänta med.


Framme! Känns det bekant eller?


Den koreanska klädstilen är väldigt populär här i Kina, här är en affär som säljer koreanska kläder.


Deras kläder går verkligen ihop med namnet, ministorlekar på alla plaggen. Visst att kinesiska tjejer är smala men är de verkligen så smala?



Många av de små klädbutikerna är väldigt fint inredda och har oftast en speciell stil på klöderna.


Mycket mysigare och mer personlig inredning än de flesta av butikerna i Sverige,


Här hittade Frida en tröja som hon tyckte om.


Ett enkelt med snyggt omklädningsrum.

27e augusti: Öva inför konserten


Vi fortsatte med olika övningar idag som senare ska ingå i ett eller flera av numrena i konserten. Här tar vi en liten paus, Lotta äter på sina vattenkanstanjer,


Malin skriver på sin monolog som ska handla om kaffe.


kl.12 är det lunch på Nordica, ris och potatis, squash, morötter, böor och lite fläskkött. Efter lunch ska vi öva på de två sånger vi ska sjunga i kör.


Viktoria, Frida och Sara F.


Kvällens middag blir en väldigt enkel en. Jag gick ner till ett matställe nära vår lägenhet och köpte en skål varm risgröt...


...och 10 dumplings, varav 7 jag redan har ätit upp. 

Risnudlar och dessert


Kvällens måltid blev en skål risnudlar med tofu, jordnötter och stark chilisås, det sista petade jag bort med porslinsskeden,


Här är den, den lömska chilin!


Och till dessert har vi nån typ av mousse med aprikos och en halv vindruva.



och en halv pistagenöt också ;)


Det var nog körsbärsmousse, ser det inte ut som det?


Det smakade som en moussetårta, ganska god faktiskt. Jag köpte den på konditoriet en gata bort, typ 5min från mitt hem. Det är skönt att ha nära till det mesta, speciellt när det kommer till konditorier. ;D




Honungsmannen


På Foreigner Street kom den här gamle mannen fram till oss och undrade om vi ville köpa honung som han hade bärades på ryggen i en stor flätad korg. Malin köpte en stor bukr för 20yuan. Han var så söt och trevlig och lät sig gärna fotograferas. X3


Så himla glad och pigg! Hoppas vi ser honom igen. :)



Pennor och block



Efter lunchen var vi några som ville till en affär när Foreginer street som säljer konstnärsmaterial. Men först behöver Sara E. pumpa sin cykel och här får hon hjälp av en kinesisk man med det, Det kostar 0.3 yuan och man slipper smutsa ner sina händer :P


Här är Foreigner street!




mormor eller kanske farmor(?) som går över gatan med sitt barnbarn.


Ian cake, ett konditori, ligger på Foreigner street. Här har jag köpt en liten burk valnötskakor,


Förra gången fotade jag aldrig Foreigner street så här kommer fler bilder på denna mysiga gata.'


Dags att inhandla lite pennor och block!


Såhär ser konstnärsmaterials-affären ut, inte lika stor som Drewex i Malmö men de hade ändå ett stort utbud och varierat sortiment,


Sen cyklade vi tillbax till Foreigner street.


Här är en jättemysig bokhandel, Mandarin Books, som säljer jättefina anteckningsblock och kalendrar. De har en del utländsk litteratur samt böcker och barnböcker som är översatta till mandarin från ett annat språk.


dagens inköp. 3 olika skissblock, ett litet anteckningsblock, ett paket kolpennor med tillbehör, ett sudd och en pennvässare, 3 svarta spetstuschpennor och ett antal blyertspennor med olika hårdhet på kolet. Allt för under 100yuan. Nu gäller det bara att få igång själva ritandet också. ;P







26:e augusti: Våra första lektioner


Idag ska vi hämta ut pengar innan vi for till Nordica, här cyklar jag, Lotta och Frida tillsammans mot bankomaten. Vanligtvis brukar jag cykla i förväg, jag älskar att cykla i Kunming trots trafikkaoset, Men man vänjer sig och kommer in i det ganska snart och då flyter det på. Fast det bästa med att cykla i kunming är att det är så himla lätt, det blåser inte, man kommer fram på nolltid (förutom när det är uppförsbacke, som den långa branta backen borta vid Foreginer street).

Än har jag inte åkt buss eller minibuss en enda gång då jag har kunnat ta cykeln dit jag behöver gå. Så man är lite miljövänlig också. ;)


Jag poserar med min nya cykel utanför Bank of china. Någon som är tillräckligt uppmärksam som ser att spännet på min vänstra kinaskor är sönder ;P Jag prövade att tejpa fast den men det gick inte så bra...


Våra första lektioner! Vi gör en olika typer av kroppsövningar ihop som bland annat handlar om att samla och behålla fokus.


Här planerar vi för den kommande konserten. Brainstorming är det som gäller, fram med alla crazy ideas! Vad ska vi ha med i programmet för vår välkomstkonsert den 4/9?

Den kommer att innehålla sång, musik, dans och en monolog, Titeln är: This is us! The new scandinavian group!



Både kropp och hjärna har fått jobba hårt idag, så hela jag behöver energi. Förutom lunchen på Nordica köpte jag en liten sojabönsdricka.


Här köpte jag min sojabönsdricka, det här lilla ståndet ligger snett mittemot Loft-området där Nordica finns. Alla som jobbar där är hur trevliga som helst. De har en massa olika drycker, den vanliga som är gjord på gula bönor, sen har de svarta bönor, gröna bönor, röda bönor, majskorn och jordnötter. De sista två har jag inte prövat men det kommer nog inte att dröja alltför länge innan det händer.

Jag älskar det här stället för att de gör drickan för när du beställer den, så den är alltid pure fresh! Det är en väldigt enkel, men nyttig och framförallt god och populär dricka i Kunming. De mixar helt enkelt bönor med hett vatten och vill man kan få den sötad med lite sirap. Jag gillar den den naturella smaken av bönorna. Ett lager av bönskum lägger sig på toppen och det under är härligt krämig och smakar mycket bönor. Min nya favoritdricka ;D

En liten kopp kostar 2yuan, mellan 2.5yuan och en stor 3yuan. En stor är verkligen stor eftersom den är så mättande, så jag brukar bara ta en liten eller en mellan.
Om ni vill smaka så pröva att mixa blötlagda bönor med lite kokande vatten hemma tills det börjar skumma. Söta den efter önskeget behag. :)

EGGTART!



Alla i min familj tycker om denna bakelse/dessert. Den är känd framförallt i Hongkong och vi äter alltid den när vi är där. Det är en så kallad eggtart, gjord på mördeg med en söt äggcustard-fyllning i mitten, smakar nästan lite vanilj faktiskt. Mördegen är som filodeg, en massa tunna lager ovanpå varande så den så sådär härligt frasig och god när den gräddats i ugnen.

Denna är inte lika god som de jag har ätit i hongkong men jag ska pröva att köpa den tidigt på morgonen så att den är rykande färsk och varm när jag äter den. Då är den som alldra godast! och den kostar bara 1 yuan, så jag kan i princip äta hur många som helst, hihi.

cityhunt



Efter vår maffiga lunch skulle vi få utforska Kunming. Helena och Martin hade förberett en lek åt oss, som de kallar för cityhunt. Vi fick en karta över centrala Kunming och två papper med en massa frågor och uppgifter som vi skulle antingen besvara eller utföra på stan.

Vi delades upp i 4 grupper, jag hamnade med Lotta. Deadlinen var kl.18, vi hade alltså 4h på oss att klara the mission. Vi skulle bland annat cykla till McDonalds och käka glass och göra armhävningar utanför. Ett annat exempel är att cykla till green lake park och räkna kärlekspar samt gå tre varv runt den lilla ön i mitten av parken. Eller räkna alla trappstegen upp till Yunnan university, vi fick det till 95 trappsteg.

Jag fotade inte så mycket den här dan efter det mesta spelade in som film på Lottas kompaktkamera för att senare kunna bevisa att vi utfört uppdragen. Men jag tog iaf bilder på guldhästens och kycklingens portar. På bilden ovan har vi guldhästens port och under kycklingens då. Vi skulle springa fem gånger mellan dessa portar. Det var den enkla biten, det tog väldigt lång tid innan vi hittade själva portarna,´efter att ha frågat några kineser fann vi dem till slut.  


Kycklingens port, mitt i centrala Kunming.


Vi hann tillbaks till målet, som var Martins och Helenas lägenhet, de bor 5vån ovanför oss, innan klockan hann bli 18.


Men det gjorde inte alla grupperna. Sara E. och viktoria gick vilse och ingen visste var de var. När de frågade kineser om vägen pekade dem utanför kartan. Hmm, hur långt cyklade ni egentligen? ;P


Men de hittade hit till slut, Bara 42min sena. En något trött Sara?


Dags att räkna poängen och utse en vinnare.
Här spelar alla upp sina videor på Martins dator så att de enväldiga domarna får se att man faktiskt har klarat av uppgifterna på papprena. Det var inget lag som utförde alla uppdragen så dem som fick flest poäng vann. Och det råkade faktiskt bli jag och lotta, jag blev lite förvånad för vi hoppade ändå över ganska många av uppgifter efter vi inte hann till de olika platserna.

4h låter kanske mycket men när man letar efter något i en stad som man inte känner till så väl och man inte kan kommunicera med människor så väl heller så är det faktiskt ingen lätt uppgift. :P



Morgonmöte + mättande lunch


25:e augusti, morgonmöte på Nordica med XiaoRong som berättar mer om Kunming.


Efter mötet gick vi 8 tjejer till restaurangen precis mittemot Nordica. utanför står en trevlig servitris som hälsar en välkommen.


Trots att vårt sällskap inte är så stort så får vi ett eget rum, alltid mycket trevligare och mysigare ;)



Vi hade lite problem med att beställa in rätter, vi fick mestadels peka på de olika bilderna och det blev flest vegetariska rätter. Men mat fick vi iaf, och ris också. Så vi kunde känna oss lite duktiga iaf. ;)
Här har vi wokad svamp, alltså svamp är så gott i Kina, när ni kommer hit måste ni bara smaka svamprätterna här :D



Frasiga och underbart goda vårrullar, så långt ifrån chinabox-vårrullarna man kan komma.


Alla tar för sig av de goda rätterna. I den lilla trätunnan framför eleonor finns riset.


Mjuk tofu i en delikat och smakrik sås tillsammans med rödlök och röd paprika. Det är något speciellt med Kunming-tofun, den smakar annorlunda gentemot den i Sverige och Hongkong. Konsistensen skiljer sig också men framförallt smakar den ganska skumt, den smakar mer, jag är mer van vid den helt neutrala smaken som tofun har, Den jag brukar äta är mycket lenare. Fast den speciella smaken är lite beroendeframkallade, första biten är kanske inte så god, så man vill smaka en till för att vara säker på att den inte är god, men då plötsligt börja man att tycka om den här smaken, Sen kan man inte sluta äta den, åtminstone inte jag ;D


Favoriträtten kallas åter till bordet, de friterade kidneybönorna,


Till maten drack vi Yunnan te som också har en mycket karaktäristisk smak, liknar inget annat te jag smakat innan, och jag gillar det,


Typ den enda kötträtten, spicy chicken with vegetables, Sara E. favoritkyckling. Jag gillar salladslökarna XD


Bakom mig vetter detta gamla träfönster mot rummet bredvid där två äldre män satt och åt lunch dem också. ;)





Slö Blogg


Vindsnurran jag fick av Sum klarade sig hela vägen från Sverige till Kina, oskadd, ett mirakel med tanke på att den låg hopklämd i min väska.



Jag vet inte om folk har tänkt på det när de läst min blogg men jag ligger ganska så mycket efter. Det förra inlägget är egentligen från den 24:e augusti. Det är för att jag inte började att blogga förrän jag kom till Kunming då vi inte hade nån internet i Beijing.

Jag försöker att komma ikapp så snart jag kan men jag har så jäkla många bilder och jag vill typ ha med alla, så det är därför det tar ganska lång tid för mig att få ihop ett inlägg. Fast det är nog bara nu i början som det kommer  att vara så många bilder, ju längre tiden går kommer man att vänja sig vid allt som finns. Därför som jag försöker att ta bilder på det som jag fortfarande finner är intressant eller ser för första gången.

men jag tycker att det har varit väldigt roligt att ta de här bilderna, alla kanske inte är så bra och jag redigerar dem inte innan jag lägger upp dem. Men jag är ju ingen professionel fotograf heller, jag vill mer visa min vardag i Kunming och vad som händer här borta. Jag vill tacka min bror så mycket för den superfina systemkameran jag fick i julklapp för 2år sedan. Jag har aldrig fotat så mycket som under 2010 och kommer att fortsätta att göra det, så är tanken iaf. ;)

Jag pratade ju om en konsert i förra inlägget och den äger alltså rum imorrn, så hela veckan har vi övat och repat på denna. Imorgonkväll är det dags och det ska bli riktigt kul att få se hur kineserna reagerar, tycker och tar emot oss. 
Tyvärr känner jag mig lite krasslig just nu, halsen är lite sisådär, jag drack ljummet vatten med honung i imorse. Jag tror att jag är på väg att bli förkyld också, näsan rinner lite, jag har tagit två Sinova-tabletter som jag köpte i Sverige, ett naturläkemedel som ska lindra förkylningssymptom, hoppas att den hjälper något.

Det är väl antagligen för att jag har sovit för lite de här veckorna som kroppen nu säger ifrån lite, eller så kan det också bero på den dålig luften här som försvagar immunförsvaret, eller en kombination av båda. Jag ska ta och sova mer, imorrn har vi lite sovmorgon och på söndag plus måndag är vi lediga, då ska jag ta det extra lugnt.

Önska mig lycka till på konserten!
Jag berättar mer om den när jag är klar med inläggen mellan 25/8-2/9 :P
 

Möte och middag med paret Berggren

Efter besöket på polisstationen skulle vi ha möte tillsammans med Martin och Helena hemma hos oss i trean. Vi pratade igenom vad vi hade gjort de här dagarna och vad som kommer att hända den följande veckan. Bland annat kommer vi att hålla en välkomstkonsert på Nordica lördagen den 4/9.

Vi har en vegan och en vegetarian i vår grupp. Ibland kan det vara svårt att hitta mat för dem då de inte kan språket. Så Helena lärde oss att säga: Jag äter inte kött. Jag äter grönsaker. (på kinesiska då) Så senare under middagen, som vi åt tillsammans på en liten liten restaurang (om den ens kan kallas för en restaurang), övar alla på att säga de här två meningarna. "Jag äter inte kött. Jag äter grönsaker." Så nu är alla vegetarianer ;D


I den lilla och simpla inredda restaurangen satt vi runt ett runt och inte alltför rent bord, och på låga, rätt så obekväma plastpallar. Jag upplevde det som obekvämt eftersom jag hade två väskor, en på varje axel och hade ingenting att luta mig mot. Men det gick bra ändå. ;P


Här har vi Sara S., Malin och Viktoria. Alla smörjer in sina händer med lite handdesinfektion/alcogel från Sverige. Det finns parfymerade våtservetter att köpa här men jag har inte hittat något bakteriedödande medel faktiskt, inte ens på apoteken här. På tal om apotek så råder det verkligen ingen brist på dem här i Kunming, du finner minst en på varje gata, om inte fler. Det finns hur många olika som helst, precis som med bankerna.


Så här ser matstället ut inuti.



Klart att jag måste ha med bilder på vad vi åt. Som vanligt delade på ett antal rätter, tror vi ropade in 8-9rätter och så ris till det. En mycket vanlig middag i Kunming för ett lite större sällskap. Man har annars inte möjlighet att kunna äta så mycket olika rätter på en och samma gång. ;)

här har vi en rätt som passar västerlänningar i smaken, stekt potatis med purjolök och någon inhemsk krydda. Vi alla tyckte att denna var god.


Den här gillade också alla, söta majskorn med paprika. Enkelt men gott.


En kötträtt, fläskkött med grönsaker.


En vegetarisk rätt, svamp med grön paprika eller pepparfrukt, lite stark var den iaf. Jag gillar konsistensen på svampen, lite så småseg.


Jag har ingen aning om vad detta är förutom det röda som är paprika, men det är en av Helenas favoriträtter. De är väldigt knapriga och milda i smaken.


Denna rätt är väldigt vanlig i Kunming, jag tror kineserna tycker om den här, jag tycker också om den. Det är lotus med syrlig sallad, tunt skivade skivor av lotusfrukten. Knaprigt och lite starkt, de röda prickarna här och där är chili.


De olika rätterna i en skål. Detta är kvällens middag!



Här sitter vi och mumsar i oss den goda matten. Den runda glasskivan i mitten kan man snurra på så att alla lätt att kan för sig av de olika rätterna.


Här övar på att räkna på kinesiska. Vi gör rörelser samtidigt för att lära oss betoningen på varje ord/siffra. Vi hsr gjort det till en vana nu, så fort alla tio är samlade så börjar vi med sifferräkning, Det kan nog se ganska roligt ut för kineserna, ett gäng västerlänningar som räknar till 10 tidigt på morgonen och som samtidigt gör en rad konstiga rörelser till. XD


Matstället låg på en liten gata, typ i en gränd. Matställen som denna som förutom olika maträtter oftast serverar risrätter eller nudelrätter är den vanligaste typen av matställen i Kina, skulle jag tro. De finns överallt i kunming iaf, så man behöver aldrig gå hungrig. Billig, god och väl tillagad mat finns runt varje hörn.


Här hade de parkerat sina cyklar bredvid någon tvätt,


Det blir mörkt runt kl.19.30-20.00 i Kunming. Så var ännu en dag över. Jag ser redan fram emot nästa :D


En ny cykel!


Vi skulle inte till polisstationen förrän efter lunch och Xiao Le skulle inte klar förrän kl.14 så jag, eleonor och frida stack till cykelmarknaden, som vi var på dagen innan men då köpte vi inga cyklar. Men nu hade vi bestämt oss för att göra det.

Vi tänkte egentligen köpa riktigt billiga begagnade skitcyklar men Xiao rong sa att det till 99.9% är stulna cyklar och denna marknad samt verksamhet vill vi absolut inte stödja. Heller låta hederliga lokalbutiker tjäna de pengarna, dessutom är de nya cyklarna inte alls dyra jämfört med dem i Sverige, men kvalitén är kanske inte den bästa heller,,.


Jag ville jättegärna ha en sån här liten cykel med små hjul men det skulle bli lite jobbigare att trampa och cykla. Därför blev det en vanlig modell istållet men jag är nöjd med den med,


Här står en cykelman och monterar och skruvar åt våra nya cyklar. Gissa vilken som är min? ;D


Två cykelmän som jobbar samtidigt med våra cyklar, och de är effektiva, till skillnad från mobilkillarna,



här är min nya cykel! Komplett med cykelkorg, ringklocka och ett lås kostade den 305 yuan. Inte så illa va? ;D Den är egentligen lite liten och låg för min längd som mina ben, kan inte riktigt sträcka ut dem helt, Men det är nog pga av att kineserna är lite kortare än oss. Men det är sånt man får leva med, så länge det går att cykla på den är jag glad.


Jag ställer den utanför hissen, i korridorren. I det högra hörnet står en stor brun tunna/kruka som vi slänger vårt skräp i.


Det står bland annat Shang hai på min nya cykel. Jämfört med många cyklar i Kunming så är min cykel faktiskt riktigt fin. Nu hoppas jag bara att jag kommer att kunna ha den kvar alla dessa 9 månaderna, cykelstölder är nämligen ett vanligt förekommande i Kunming... :/ Be för mig och min cykel att vi båda överlever Kina ;)

Polisstationen


Som vanligt satte vi oss i de röda sköna sofforna när vi kom till nordica.


Sedan kom Xiao Le med passpapper till oss som vi skulle fylla i, dessa ska lämnas till polisen senare på polisstation i närheten sv våra hem. Vi måste registrera oss hos dem så att de vet att vi finns i Kunming och bor här, annars kan det bli problem. När vi senare ska förnya våra visum och har lämnat landet och sedan kommer in igen måste vi registera oss på nytt. Lite jobbigt men det är Kina det.


Under tiden beställde Sara E. en cappucino i kafféet. Den luktar himmelsk och ser väldigt god ut men jag är inget fan av koffeindrycker. Dock gillar jag muggen, lagom stor, enkel men söt design och en skön brun ton.


Fyra tjejer passade på att njuta av det fina vädret ute medan vi väntade på Xiao Le som hade gått iväg med våra pass och papper någonstans.

Morgonpromenad


Eftersom vi inte har några cyklar ännu så promenerar vi till Nordica, det tar inte mer än 25min och så hittar man något nytt varje dag man går på gatorna i Kunming. Här är tre affärer precis snett mittemot vårt port. Från vänster: En kopieringsaffär, en klädaffär och en som säljer nötter och frön.


En minibuss, sådana finns i Hongkong också men de ser faktiskt modernare ut de här.


En man med vagn som säljer frukost, det ser sjukt gott ut! Det är någon typ av pannkakor. Rullande frukost! ;D


Han säljer även omelettpannkaka ser de ut som. Detta måste jag pröva när jag har sovmorgon någon dag så att jag hinner komma ner och köpa det. Just nu äter jag typ bröd och yoghurt varje morgon vilket blir lite trist i lähgden.


Stora pannkakor som är gjorde på ris eller majsmjöl tror jag, De stora vita och brunaktiga brödbitarna vet jag inte heller riktigt vad det är eller hur det smakar men jag återkommer med ett smaktest om någon vecka kanske ;

Ett parasoll mitt i korsningen?!  Skumt eller?



En rad skoputsare, denna syn påminner mig om turkiet där mina föräldrar fick sina skor putsade av en gammal gubbe i antalya.


En vanlig tidningskiosk. Det finns hur många olika sorters tidningar och magasiner som helst, inte minst en massa olika mangatidningar! Jag ska nog ta och köpa en snart för att på samma gång lära mig lite mer kinesiska.  ;)


Populärt snack i Kunming: kycklingfötter. Det låter kanske äckligt men smaken är inte så illa som man kan tro, jag har testat det, inte i Kunming men i Hongkong.


Rostig dörr i närheten av Nordica.


jag har ingen som helst aning om vad detta är. Någon som vet? :S




Sömnproblem



På tal om sömn  (se sista bilden i förra inlägget) så har jag inte alls sovit gott här i Kunming. Jag vet inte om det beror på tidsskillnaden eller den nya och något hårda madrassen eller något annat. Men jag sov ganska väl på hotellet i Beijing förutom en natt då jag låg vaken till kl.4. Men jag tror främst på att det beror på att jag sitter framför datorn och bloggar eller skypa/msn:a precis innan jag ska gå och lägga mig. Ljuset från datorskärmen och allt skrivandet på tangentbordet gör mig pigg och håller mig vaken. Det tar lång tid innan jag somnar, det är inte så roligt med tanke på att jag måste gå upp runt kl.7 nästan varje dag.

Nåja, jag får hoppas att det blir bättre. Jag ska nog börja att läsa igen innan jag ska sova istället för att sitta framför datorn, det gjorde jag alltid hemma i Sverige och jag läste tills mina ögonlock blev tunga som bly, Jag har ju några svenska pocketböcker med mig som jag köpte billigt på loppis, så jag ska nog ta och läsa nån av dem.

Hoppas att ni sover bättre än vad jag gör. ;)

Foreigner Street


Efter krånglet meed simkorten stack vi hem till oss och softade lite. Förutom jag och Viktoria som stack till posten för att skicka vykort och köpa frimärken. Jag skickade ett vykort till Sverige för 4.50 yuan, inte alls farligt, men det skulle ta 20dagar! 

Jag ville egentligen också skicka en liten souvenir som knappt väger 20gr men jag fick inte göra det i ett vanligt brevkuvert. Tjejen på postkontoret sa att det måste skickas som ett paket och det skulle kosta 100 yuan, så jag struntade i det, souveniren kostar typ 10yuan. Ledsen Sum, du får den en annan gång. :/



Vi bestämde oss för att vi att skulle ta oss till Foreigner street där det finns en massa småbutiker, barer och mysiga kaféer/fik. Och ja, det är hit alla utlänningar kommer. På vägen dit såg vi en skräpvagn förresten.


Och en fet hund.


För att kunna ta sig till Foreigner street måste man in i denna gigantiska rondell för mopeder, cyklar och gående. Rent kaos!


Det är inte lätt att fånga kaoset på bild men alla trängs i rondellen och jag har varit nära att krocka några gånger här men farten är såpass låg att man inte hade skadat sig ändå. Det är lika spännande varje gång att passera detta ställe ;)


Det blev indiskt ikväll. Vi gick till ett ställe som heter Ganesh där vi satt på övervåningen.


Det tog ganska lång tid innan vi fick maten och den var inte jättevarm heller. Vattnet fick vi i glas vilket är rätt konstigt eftersom man brukar få en hel flaska. Dessutom smakade det väldigt konstigt, jag var lite rädd att det var kranvatten så jag spottade ut det i glaset igen och drack flaskvattnet jag själv hade med mig istället.

Fast naanbrödet var ganska gott, tunt och krispigt, vanligtvis är de ju tjocka och sega men jag gillar denna variant mycket bättre. Speciellt de stora bubblorna som har höjt sig i brödet och som är sådär lagom bränt. Jag och Sara E. delade på en dagens rätt. Tur det ,för som ni kan de så är det ganska så mycket mat tillsammans med brödet.

Maten var helt okej förutom att den var ljummen.


Eleonor och Lotta delade på dagens vegetariska rätt.


Frida och Viktoria fick vänta extra länge på sin mat av nån konstig anledning. Viktoria fick gå till disken och påminna dem om att de hade beställt en chicken tikka masala. Deras mat var i alla fall varm.



Vi gick förbi ett par som hade gjort upp eld i kanten av trottoaren men vi såg inte vad de eldade. Kanske offrade de något till de döda. Vi stannade till och tog några bilder, sedan fortsatte vi hemåt för lite sömn.

Dagens två uppgifter


Efter lunchen vandrade vi bort till banken för att ta ut lite pengar, det är dagens första uppgift. Det är inte alla bankomater som fungerar, man måste kolla så att Visa eller mastercard symbolerna finns. Bank of China fungerar garanterat men den finns inte överallt. Däremot finns det banker överallt i kunming och de har alla olika namn, väldigt förvirrande. Jag tror jag håller mig till den stora banken.


I Kunming får man inte spela trumpet. Skojar bara, skylten säger att man inte får tuta på denna gata. Jag önskar att denna skylt fanns på varje gata i Kunming, man blir galen av allt tutande, från bilar, bussar och mopeder främst. Och varende gång någon låser sin moped piper det till jättehögt, jag tror jag blir döv snart...


Ser ni hon i gult på bilden, hon har ett munskydd på sig och det är inte för att hon är förkyld. Nej, hon har det för att inte andas in alla skitgaser från trafiken. Det är verkligen sjukt dålig luft på grund av den hårda trafiken i Kunming. Bakom vissa bussar ser man hur det väller ut svarta moln från avgasrören, det är skrämmande. Undrar hur många år mitt liv kommer att förkortas för att jag vistas här under 9månader? Undrar om bilarna här har katalysatorer? Det får man verkligen hoppas.

Jag kanske också borde skaffa mig ett munskydd.


Dagens andra uppgift, att skaffa oss kinesiska simkort så att vi kan ringa billigt till varandra! Vi gick till det största telebolaget, china mobile.


Jag vet inte vad grisen har för funktion men söt är den iaf, eller hur sum? ;)


Det tog hur lång tid som helst att fixa simkorten, vi fick vänta i säkert minst 1timme, om inte mer. Jag vet inte vad det var som tog tid men dessa människorna var verkligen inte effektiva. Här står gruppen och väntar och väntar och väntar....
Nåja, vi fick ju dem till slut. :P

Om det är någon som vill nå mig på mitt svenska mobilnummer så går det fortfarande, jag har kortet med mig men jag har bara en telefon så jag brukar ha det kinesiska på dan och sedan byta till det svenska på kvällen för att se om jag fått några sms. Det skiljer just nu 6h mellan Sverige och Kina. Vi ligger före er, så när klockan är 16 i Sverige är hon 22 i Kina.

Om det är någon som behöver få tag i mig akut kan ni messa till mitt kinesiska nummer som är:
0086-13529141742 , jag tror att det ska funka, jag har aldrig testat. Någon som vill vara försökskanin? ;)






Lunch med Nordicafamiljen



På Nordica är man som en stor familj, och det gillar jag verkligen. När vi ska ut och käka lunch så får alla i personalen följa med, även kocken och vakten. Med följde också Petrus och hans familj, Nina, XiaoLin, Luo Fei, Xiao Le( och Xiao rong.


Här är vakten som har jobbat på Nordica hur länge som helst.


Vi gick till en restaurang i närheten som serverade muslimsk mat.


vi fick ett eget rum då vi var ganska många i sällskapet.


Men alla fick inte plats runt ett bord så vi delade upp oss i två, här är det ena.


Och här är det andra, den tomma pltsen mellan Luo Fei och Sara e. tillhör moi.


Friterad eller stekt majs, supergott!


Lite sparris.



I förgrunden har vi gurka med stark dippa, till höger om har vi friterad getost med kryddippa. Två tallrikar bakom denna är det en rätt gjord på aubergine, den är rätt stark men så sjukt god. Aubergine måste vara min favoritgrönsak. Min mamma gör världens godaste rätter med aubergine! :D


Kyckling med grönsaker och bakom har vi den populära rätten friterade kidneybönor. Jag tycker att den är ok, är inte alltför förtjust i friterat medan mina klasskamrater gillar den riktigt mycket.


Iron grilled beef with vegetables


Friterade pumpakakor.


I den stora grytan mellan helena och martin har vi strimlade mushrooms, också rätt starkt men också rätt gott. ;)
Oj, detta börjar nästan att bli en matblogg. :P Men den kinesiska maten är ju så annorlunda jämfört med den västerländska, och SÅ god! Därför måste den dokumenteras och betygsättas.


Restaurangen hade ett stort akvarium med massa söta firrar. X3

TCG Nordica - Kulturcentret i Kunming


Här är T-café Gallery, mer känd som TCG Nordica! :D


I lokalen ryms en scen för framträdanden, ett galleri, ett kafé, konferenssalar och på ovanvåningen finns ateljéer.
Såhär ser det ut från scenen, i mitten är ingången till Nordica.


Precis när man kommer in har vi kaféet, det här är då myshörnan med en skön soffgrupp och en massa konstböcker på hyllorna, hur gillar vi att softa och ha samling på morgonen.



Trappan till andra våningen som rymmer bland annat konferensrummet.


Den andra kafédelen och en snygg väggmålning.


Här beställer vi god mat! :D


Galleridelen.


Ännu mer galleri, stället är stort ;)


Trappan upp till kontoret och vårat klassrum.


Här sitter bland annat Luo Fei och andra som tillhör Nordica staff.


Här är vårt klassrum. Jag sitter och bloggar härifrån just nu. ;)


De olika kinesiska dynastierna genom tiderna står skriver på både kinesiska och engelska på väggen. Plus en full bokhylla med en massa böcker om Kina.


Klassen!


Lite annat krimkrams som finns i klassrummet.


Konferensrummet, dags för möte med chefen på Nordica, Xiao Rong, som är hur trevlig som helst!


RSS 2.0